САЩ предупредиха гражданите си за опасност от терористични атаки в Истанбил

САЩ предупредиха гражданите си за опасност от терористични атаки в Истанбил

САЩ предупредиха гражданите си за опасност от терористични атаки в Истанбил

Правителството на САЩ предупреждава своите граждани за възможни терористични атаки в Истанбул срещу църкви, синагоги, дипломатически мисии и други места, посещавани от западняци след инциденти с изгаряне на Корана в Европа, съобщи на сайта си американското посолство в Анкара.

Предупреждението се отнася конкретно за истанбулските квартали Бейоглу, Галата, Таксим и Истиклял. От дипломатическата мисия призовават съгражданите си да бъдат бдителни, да избягват многолюдните места и да не привличат внимание.

Публикуваното предупреждение е актуализация на предишното от 27 януари, издадено също след демонстративно изгаряне на Корана в Европа, съобщиха от посолството. „Терористите могат да атакуват с малко или никакво предупреждение, насочени към религиозни институции или места, посещавани от западняци“, се казва в известието.

На 21 януари крайнодесният политик Расмус Палудан, лидер на датската партия Stram Kurs (Твърд курс), изгори Корана пред турското посолство в Стокхолм. Турция осъди действията на Палудан и ги нарече "отвратителна атака" срещу свещена книга и "открито престъпление от омраза".

Анкара обвини Стокхолм в нарушаване на меморандума за разглеждане на опасенията на Турция относно членството на Швеция и Финландия в НАТО и отмени посещението на шведския министър на отбраната Пол Йонсон. Швеция и Финландия осъдиха акцията край турското посолство.

На 27 януари Палудан отново изгори Корана, този път на публично място в Копенхаген. Датски медии съобщиха, че Палудан е обещал да повтаря акцията всеки петък, докато Анкара не подкрепи влизането на Швеция в НАТО.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ