Хуманитарни служители от Австралия, Великобритания и Полша са убити при израелски въздушен удар срещу Газа

Хуманитарни служители от Австралия, Великобритания и Полша са убити при израелски въздушен удар срещу Газа

Хуманитарни служители от Австралия, Великобритания и Полша са убити при израелски въздушен удар срещу Газа

Граждани от Австралия, Великобритания и Полша са сред седемте души, работещи за организацията за предоставяне на хранителна помощ „Уърлд сентрал кичън“ (World Central Kitchen - WCK) на известния готвач Хосе Андрес, убити при израелски въздушен удар в централната част на Газа в понеделник, съобщи неправителствената организация, цитирана от Ройтерс.

Работниците, сред които има и палестинци и хора с двойно гражданство на Съединените щати и Канада, са пътували в две бронирани коли с емблема на WCK и друго превозно средство, се казва в изявление на „Уърлд сентрал кичън“.

Въпреки координираните движения с израелските отбранителни сили, конвоят е ударен, докато е напускал склада си в Дейр ал-Балах, след като е разтоварил повече от 100 тона хуманитарна хранителна помощ, докарана в Газа по море, посочиха от неправителствената организация.

„Това не е само атака срещу WCK, това е атака срещу хуманитарни организации, които се появяват в най-тежките ситуации, когато храната се използва като оръжие за война“, каза Ерин Гор, главен изпълнителен директор на WCK. <Това е непростимо”, добави той.

Израелската армия заяви, че извършва задълбочен преглед на най-високо ниво, за да разбере обстоятелствата около „този трагичен инцидент“.

„Израелските отбранителни сили полагат значителни усилия, за да осигурят безопасното доставяне на хуманитарна помощ и работи в тясно сътрудничество с WCK в жизненоважните им усилия за предоставяне на храна и хуманитарна помощ на хората в Газа“, коментират военните.

Хосе Андрес, който стартира WCK през 2010 г., като изпрати готвачи и храна в Хаити след земетресение, по-рано каза, че е с разбито сърце и скърби за семействата и приятелите на загиналите.

„Израелското правителство трябва да спре това безразборно убийство“, написа той в социалните медии.

„Трябва да спре да ограничава хуманитарната помощ, да спре да убива цивилни и хуманитарни работници и да спре да използва храната като оръжие. Стига със загубата на невинни животи. Мирът започва с нашата споделена човечност. Трябва да започне сега“, добави той.

В изявление ислямистката групировка „Хамас“ заяви, че атаката е имала за цел да тероризира служители на международни хуманитарни агенции, като ги възпира от техните мисии.

Австралия потвърди смъртен случай

Австралийският премиер Антъни Албанезе потвърди смъртта на 44-годишния хуманитарни работник Лалзауми „Зоми“ Франкком и каза, че правителството се е свързало с Израел, за да поиска виновните да бъдат подведени под отговорност.

„Това е човешка трагедия, която никога не е трябвало да се случва, това е напълно неприемливо и Австралия ще търси пълна отговорност от извършителите“, каза той на пресконференция във вторник.

Албанезе каза, че невинни цивилни и хуманитарни работници трябва да бъдат защитени и повтори призива си за устойчиво прекратяване на огъня в Газа заедно с повече помощ за подпомагане на онези, които страдат от „огромни лишения“.

Видео, получено от Ройтерс, показва как парамедици пренасят тела в болница и показват паспортите на трима от убитите.

„Сърцето ни е разбито и сме дълбо разтревожени от удара, която уби хуманитарни работници на @WCKitchen в Газа“, написа в социалните мрежи говорителят на Съвета по национална сигурност към Белия дом Ейдриън Уотсън.

„Хуманитарните работници трябва да бъдат защитени, докато доставят помощ, която е крайно необходима, и ние призоваваме Израел бързо да разследва случилото се“, добави той.

WCK заяви, че незабавно спира дейността си в региона и скоро ще вземе решения относно бъдещето на работата си.

Организацията предоставя хранителни помощи и приготвя храна за хора в нужда. Тя заяви миналия месец, че е сервирала повече от 42 милиона ястия в Газа за 175 дни.

WCK участва в първата доставка на помощ за Газа през морски коридор от Кипър през март. Втора доставка на WCK на помощ по море от 332 тона пристигна в Газа в началото на тази седмица.

От началото на дейността си през 2010 г. организацията доставя храна за общности, засегнати от природни бедствия, бежанци по границата на САЩ, здравни работници по време на пандемията от COVID-19 и хора в конфликти зони като  Украйна и Газа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ