Ким Чен-ун готви дъщеря си за наследник

Ким Чен-ун готви дъщеря си за наследник

Ким Чен-ун готви дъщеря си за наследник

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун неотдавна показа дъщеря си публично, като това вероятно е намек към народа, че един ден ще бъде наследен от едно от децата си, като това би било третото предаване на властта в Северна Корея от един член на династията Ким на друг, става ясно от вчерашно обръщение на южнокорейската разузнавателна служба към парламента.

През последните няколко месеца Ким показа дъщеря си на три събития: при изстрелването на ракета, на фотосесия с учени от оръжейната промишленост и при негова инспекция на ракетен обект. Държавните медии я наричат "най-обичното дете" на Ким, като това провокира в чужбина дебати дали не я подготвят за ролята на наследник, въпреки че се предполага, че тя е на 9 или 10 години.

На заседание при закрити врата на парламентарна комисия Националната разузнавателна служба заяви, че с показването на дъщеря си на обществени места Ким цели да покаже на севернокорейците, че предстои още едно династично наследяване, разкри пред журналисти депутатът Йо Сан-бум, участвал в заседанието.

По думите на Йо Националната разузнавателна служба смята, че публичната поява на дъщерята на Ким - първото показано пред обществеността от децата на Ким - не означава непременно, че тя ще стане приемник на баща си.

Според южнокорейски медии Ким има три деца, които са родени съответно през 2010 г., 2013 г. и 2017 г., като най-голямото от тях е момче, а третото - момиче, предаде БТА.

По-рано, когато през ноември Ким за първи път показа дъщеря си, разузнавателната служба заяви пред депутатите, че тя е второто дете на Ким, казва се Джу Ае и е на около 10 години. Тогава службата информира депутатите, че появата на детето на обект за изстрелване на ракети изглежда е индикация за намерението на Ким да гарантира сигурността на бъдещите поколения на Северна Корея на фона на противопоставянето със САЩ.

Джу Ае очевидно е детето на Ким, което бившата звезда на Ен Би Ей Денис Родман е видял по време на пътуването си до Пхенян през 2013 г. След визитата си в Пхенян Родман разказа пред британския в. "Гардиън", че той и Ким са "релаксирали край морето" заедно със семейството на лидера и че той е държал на ръце дъщеричката на Ким, Джу Ае, която тогава била бебе.

На брифинга разузнавателната служба заяви също, че бившият външен министър И Йон Хо, който беше ангажиран с изпадналата в застой ядрена дипломация със САЩ, е станал обект на чистка, заяви Йон Кун-йон, друг депутат, присъствал на заседанието.

Ако информацията бъде потвърдена, това ще е най-сериозният такъв случай в Северна Корея от последните години. В по-ранния период от управлението на Ким Чен-ун имаше вълна от екзекуции, чистки и отстранявания на високопоставени служители, сред които беше и влиятелният чичо на Ким, като се предполага, че с това Ким опитваше да консолидира властта си.

Според Йон разузнавателната служба все още не знае дали И Йон-хо е бил екзекутиран. Според Йо службата не е дала обяснение защо Ли е бил отстранен от длъжност. Японският в. "Йомиури Шимбун" съобщи по-рано тази седмица, че се смята, че И е бил екзекутиран през 2022 г. Вестникът, като се позова на анонимни източници, запознати с вътрешните работи в Северна Корея, съобщи, че е налице информация, че са били екзекутирани четирима или петима души, свързани със севернокорейското външно министерство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ