Space X изстреля най-голямата ракета до ръба на Космоса и отчете опита като изключителен успех

Space X изстреля най-голямата ракета до ръба на Космоса и отчете опита като изключителен успех

Вторият опит на "Space X" да достигне Космоса с ракетата "Starship - най-голямата в историята, бе обявен за изключително успешен, съобщи Би Би Си. Тя достигна Космоса за първи път, но около десет минути след излитането контактът е бил изгубен, каза телевизионен оператор на компанията.

От "Space X"  казаха, че ще считат мисията за успешна, ако "Staeship“ премине точката на отделяне от бустера Super Heavy, използвайки чисто нов метод, наречен "hot staging" и успяха да посигнат това. Шефът на НАСА пък поздрави екипа за добрата работа. Секунди преди да излети, ракетата беше задържана на земята още минута.

Първият опит на "Space X" да изведе кораба "Starship" в Космоса беше през април. Тогава ракетата се взриви във въздуха четири минути след старта, което разруши площадката за изстрелване на компанията и разхвърля пясък и бетонни парчета на километри. 

Въпреки че Илон Мъск, главен изпълнителен директор и основател на копанията, каза, че опитът за изстрелване на "Starship“ е надминал очакванията му, целта за достигане на Космоса не беше изпълнена, нито тази да бъде направена почти пълна обиколка около Земята и корабът да влезе отново в атмосферата, и да се приводни край бреговете на Хаваите.

В екипа от трима души, които е разработвал технологията на основния бустер и ключови системи на ракетата е и 27-годишният българин Орлин Велев – джуниър. Той е старши инженер по структурната стабилност в Space X. Той работи от 6 г. за компанията на Мъск. Преди това е завършил университета "Джорджия Тех" със специалност "Машинно инженерство". Орлин Велев отива в САЩ още когато е бебе. Баща му Орлин Велев - старши е изтъкнат професор в Университета в Северна Каролина.

Ракетната система за многократна употреба се състои от космически кораб Ship 25 и ракета носител Super Heavy. Височината ѝ достига 122 метра. Тя е по-висока от всяка друга ракета, създавана някога в света. Супер тежкият носител е два пъти по-мощен от тежката ракета Space Launch System (SLS), създадена от НАСА за пилотирани полети до Луната.

НАСА е основният клиент на SpaceX и има значителен дял в успеха на Starship, на който американската космическа агенция разчита да играе централна роля в своята програма за човешки космически полети Artemis. Програмата е  наследник на мисиите Apollo от преди повече от половин век, които изпратиха астронавти на Луната за първи път.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ