Стачки в Германия предизвикаха нарушения в общинските услуги

Стачки в Германия предизвикаха нарушения в общинските услуги

Стачки в Германия предизвикаха нарушения в общинските услуги

Стачката на персонала на осем водещи германски летища вчера, продължила 24 часа, парализира почти напълно гражданското въздухоплаване в Германия, предаде ДПА.

Недоволството предизвика и нарушения в общинските услуги в няколко германски града, предаде БТА.

Хиляди служители от обществения сектор в Германия преустановиха работа в навечерието на планираните преговори относно условията за заплащане и труд, които ще се проведат в сряда.

Най-тежко засегнати бяха Франкфурт и предградията му, където пострада и общественият транспорт. Между 5000 и 5500 общински служители преустановиха работа в града, поясни Александър Клайн, местен директор на отдела за тружениците в комуналните услуги към синдиката "Ферди", който е вторият най-голям синдикат в страната.

Във Франкфурт на протестен поход излязоха полицейски служители, работещи в образованието, представители на синдикати на учените и работници от общинския театър. Имало е прекратяване на дейността и на сметосъбирачите, на заетите в енергоснабдяването, както и спиране на работата в старческите домове, в една болница и в градската администрация.

Стачни действия имаше и на други места в страната, сред които в Лайпциг и Майнц.

Спорът между синдикати и работодатели е за увеличаване от 10,5 % на месечното заплащане, за което настояват синдикатите и което се отхвърля от работодателите като икономически неизпълнимо.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ