Тайван се съмнява във възможностите на Китай да осъществи инвазия преди 2027 г.

Тайван се съмнява във възможностите на Китай да осъществи инвазия преди 2027 г.

Тайван се съмнява във възможностите на Китай да осъществи инвазия преди 2027 г.

Китайският президент Си Дзинпин едва ли ще има способността да проведе успешна инвазия в Тайван до 2027 г., според високопоставен тайвански служител по сигурността, което поставя под съмнение напредъка на плановете за модернизация на армията на Пекин, пише Блумбърг.

Тайван ще продължи да отлага графика на Народноосвободителната армия на Китай за нахлуване чрез укрепване на отбранителните си способности, каза Уелингтън Ку, ръководител на Съвета за национална сигурност на острова, в понеделник на брифинг в Тайпе.

„Не мисля, че това ще се случи в близко бъдеще или поне в рамките на една до две години“, каза Ку за китайска инвазия. „Ако Китай трябва да извърши амфибийни десантни операции, за да превземе Тайван, не мисля, че ще има такива способности до 2027 г.“, добави той.

Ку отказа да посочи кога може да се случи атака, като само отбеляза, че островът, за който Китай твърди, че е негова отцепническа територия, не вижда Пекин да се подготвя за нахлуване. Пекин вече е изправен пред несигурност през следващата година поради собствения си икономически спад, докато светът е изправен пред избори в САЩ и войните в Европа и Близкия изток, добави той.

Си се стреми да изгради „сила от световна класа“ до 2027 г., краен срок, който съвпада със 100-годишнината на Народноосвободителната армия на Китай.

Генерал Марк Мили, тогавашен началник на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, каза миналата година, че армията на Пекин няма да е готова да нахлуе в Тайван за „известно време“. Неговият наследник Чарлз К. Браун-младши заяви миналата седмица, че се съмнява, че Пекин планира да се опита да превземе Тайван с военни средства.

Ку каза, че Тайван ще използва мобилни оръжия като противокорабни ракети, ракетни системи Himars, дронове и противотанкови системи Javelin, за да затрудни десантните операции на Китай в случай на нахлуване. САЩ ще изтеглят доставката на Himars за Тайван с една година напред до 2026 г.

По-рано този месец Ку каза, че правителството на САЩ предприема стъпки за ускоряване на доставката на американски оръжейни системи за Тайван, които са били забавени поради редица фактори, включително доставки за Украйна.

Очаква се американският президент Джо Байдън да засегне темата за Тайван, когато се срещне със Си тази седмица на среща на върха на лидерите в Сан Франциско. Байдън многократно се е заричал да защитава Тайван от всякаква китайска инвазия в коментари, които разгневиха Пекин и внесоха нова несигурност в дългогодишната политика на Вашингтон на „стратегическа неяснота“ по отношение на острова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ