Турция поиска Швеция и Финландия да екстрадират предполагаеми терористи

Турция поиска Швеция и Финландия да екстрадират предполагаеми терористи

Турция поиска Швеция и Финландия да екстрадират предполагаеми терористи

Турция е изпратила писмени становища до Швеция и Финландия с  искане за екстрадиция на членове на терористични организации, заяви турският министърът на правосъдието Бекир Боздаг. Става дума за членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и FETO, организацията на Фетхуллах Гюлен, когото турските власти смятат за организатор на опита за преврат през 2016 г.

Обвиненията, че Швеция и Финландия "защитават терористи" бяха сред основните мотиви на Турция да наложи вето върху кандидатурите на двете държави за приемане в НАТО. И двете страни досега са отхвърляли исканията на Анкара за екстрадиция, отбеляза днес турският външен министър. „Беше записано (б.р. по време на преговорите с Финландия и Швеция за членство в НАТО), че няма да бъде предоставяна подкрепа на терористи. В тази връзка отново подготвихме и изпратихме нашите искания за тези, за които преди получихме отказ", каза министърът, цитиран от турската NTV.

Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в НАТО през май заради руската военна операция в Украйна. Турция се противопостави, като обвини и двете страни, че защитават терористи. След няколко кръга преговори Анкара се съгласи да не пречи на разширяването на алианса, след като Хелзинки и Стокхолм увериха, че решения за екстрадиция ще бъдат вземани от съдилищата в съответната държава. Вчера Швеция и Финландия подписаха и протоколите за присъединяване към НАТО.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ