Участниците в конференцията на ООН за климата ще платят 100 млрд. долара на бедните

Участниците в конференцията на ООН за климата ще платят 100 млрд. долара на бедните

Страните, участващи в 28-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай, ще се съгласят да изплатят 100 милиарда долара на бедните и развиващи се страни за щети, свързани с изменението на климата. Това съобщи специалният пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата и бившият държавен секретар Джон Кери.

„Ще сключим споразумение за създаване на фонд от 100 милиарда долара за компенсиране на загуби и щети от изменението на климата в развиващите се страни тази година и ще го приложим преди следващата година“, казва той в интервю за Bloomberg. Според него това ще ускори процеса на прилагане на постигнатите климатични споразумения. Конференцията също така ще представи „първи по Парижкото споразумение“ анализ на напредъка към целите в областта на климата, както и доклад за това как светът може да се адаптира към изменението на климата, казва Кери.

Той отбелязва, че Съединените щати все още не са отделили средства за такива цели, тъй като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се е оттеглил от Парижкото споразумение и не е подкрепил финансирането на климатичните цели. „Резултатът е, че САЩ получиха лоша репутация по това време“, каза бившият държавен секретар на САЩ, добавяйки, че сега „светът е много различно място“ и хората „приемат проблемите с климата по-сериозно“ и са готови да инвестират в инициативи за климата. Бездействието, заключи Кери, може да доведе не само до големи финансови загуби, но и до смърт на хора и  унищожаване на цели региони и масова миграция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ