Украйна е с нов главен прокурор

Украйна е с нов главен прокурор

Украйна е с нов главен прокурор

Президентът Володимир Зеленски назначи нов главен прокурор. Този ход на свой ред проправи пътя за незабавното назначаване на нов антикорупционен прокурор, което беше част от задълженията на Киев към неговите западни поддръжници, коментира POLITICO.

Новият главен прокурор е 49-годишният Андрий Костин, депутат от парламентарната фракция на Зеленски. Назначението му дойде две седмици, след като Зеленски уволни предишния - Ирина Венедиктова, както и началника на главната служба за сигурност на нацията (SBU) Иван Баканов, позовавайки се на неспособността им да изкоренят руски агенти, проникнали в украинските правоприлагащи органи.

Започнати са стотици разследвания за държавна измяна и сътрудничество с Русия, в това число и на служители на прокуратурата, органите на досъдебното разследване и други правоприлагащи органи, обяви тогава Зеленски. Според него най-важната задача за прокуратурата е „да изправи пред правосъдието всички руски военнопрестъпници, които дойдоха на нашата земя”.

Костин каза, че нито едно престъпление, извършено от страната-агресор, няма да остане ненаказано, съобщиха от кабинета на Зеленски.

Веднага след назначаването си Костин даде зелена светлина на Александър Клименко да стане ръководител на Националната антикорупционна прокуратура - орган, създаден да контролира разследванията за корупция на високо ниво.

Антикорупционната прокуратура, която беше създадена през 2015 г. като част от ангажиментите на Киев към западните поддръжници за справяне със случаите на злоупотреби, остана без ръководител почти две години.

35-годишният Клименко е бивш детектив в Националното антикорупционно бюро на Украйна (NABU), друга правоприлагаща агенция, създадена под натиска на Запада с цел разследване на случаи на корупция, в които може да са замесени влиятелни политици и бизнесмени.

Андрий Ермак, началник на президентския щаб, подчерта, че независимата антикорупционна инфраструктура е „важен компонент на демокрацията“ в Украйна. „Борбата с корупцията е приоритет за страната ни, тъй като от нейния успех зависи инвестиционната ни привлекателност и свободата на бизнеса“, добави той.

Според Ермак назначаването на ръководител на антикорупционната прокуратура е сред приоритетите, които украинското ръководство е съгласувало с Брюксел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ