Украйна води "трудни" битки за градовете Северодонецк и Лисичанск

Украйна води

Украйна води "трудни" битки за градовете Северодонецк и Лисичанск

Киев съобщи, че води "трудни" битки в източната част на страната, тъй като руските сили са се прегрупирали и са засили срещу градовете Северодонецк и Лисичанск преди срещата на върха на ЕС тази седмица, на която ще се обсъди кандидатурата на Украйна за членство.

Губернаторът на Луганск Сергей Гайдай заяви, че руските сили са предприели мащабна атака и са превзели нови територии в понеделник, макар че нощта в региона е била сравнително тиха.

"Това е затишие преди бурята", каза губернаторът Сергей Гайдай.

По-рано украинският президент Владимир Зеленски прогнозира, че Русия ще засили атаките преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък.

"Защитаваме Лисичанск, Северодонецк, цялата тази зона, най-трудната. Там водим най-тежката битка. Но там са нашите силни момчета и момичета", каза той във вечерното си обръщение към нацията.

Гайдай пък заяви, че руските сили контролират по-голямата част от Северодонецк, с изключение на химическия завод Азот, където повече от 500 цивилни, включително 38 деца, се приютяват от седмици. Пътят, свързващ Северодонецк и Лисичанск с град Бахмут, е бил под постоянен обстрел, каза той.

Посланикът на отцепилата се Луганската народна република в Русия Родион Мирошник заяви ,че нейните сили "се движат от юг към Лисичанск", като в редица градове са избухнали престрелки.

"Предстоящите часове трябва да доведат до значителни промени в баланса на силите в района", каза той в Telegram.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ