Вълна от корпоративни фалити залива Швейцария

Вълна от корпоративни фалити залива Швейцария

Вълна от корпоративни фалити залива Швейцария

Вълна от корпоративни фалити залива Швейцария, където през първите шест месеца на годината процедурите по обявяване на неплатежоспособност са се увеличили с 40 на сто спрямо същия период на 2021 г. Това съобщава швейцарската агенция за финансова информация AWP. 

Увеличението е с 10% спрямо средното равнище преди пандемията, през финансовите 2018 и 2019 г., сочат данни на Швейцарския съюз на кредиторите Creditreform. 

Общо 3390 компании са обявили фалит през първите шест месеца на годината. Особено засегнат се секторът на услугите, където увеличението е с 40% в сравнение с периода преди пандемията. Creditreform обяснява тази цифра с големия брой компании, създадени преди кризата. Много от тях са оцелели благодарение по време на кризата на държавните помощи, но след това са били застигнати от пазарната реалност. Хотелиерството и ресторантьорството, както и земеделието, са били до голяма степен пощадени, предава БТА. 

Засилването на инфлацията, която оказва натиск върху покупателната способност на домакинствата, покачването на цените на енергията, войната в Украйна и отслабването на еврото са причини за безпокойство за предприемачите, се казва в комюникето. Не без значение е и витаещата заплаха от нова мутация на коронавируса през есента. 

Предвид спада на потреблението с 9 на сто, Creditreform издига хипотезата, че в контекста на скок на фалитите, прокуратурата и службите по несъстоятелността могат да протакат производствата срещу физически лица. 

Що се отнася до създаването на компании, в различните търговски регистри са били вписани 25 445 нови дружества, което е с 3,8 на сто по-малко на годишна основа. Броят на отписванията обаче е сравним с този от миналата година, независимо от причините. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ