Илон Мъск предупреди за възможен фалит на SpaceX

Илон Мъск предупреди за възможен фалит на SpaceX

Илон Мъск е гневен от липсата на прогрес на SpaceX в разработката на двигателите Raptor, които трябва да задвижват следващата ракета на компанията, Starship.

Той описа тежка ситуация след Деня на благодарността в имейл до цялата компания, който се появи и в медиите. „Кризата с производството на Raptor е много по-лоша, отколкото изглеждаше преди няколко седмици“, обясни Мъск, цитиран от CNBC.

„Изправени сме пред реален риск от фалит, ако не можем да постигнем поне един полет на Starship на всеки две седмици през следващата година“, предупреждава главният изпълнителен директор.

Starship е масивната ракета от следващо поколение, която SpaceX разработва, за да извозва товари и хора на мисии до Луната и Марс.

Компанията тества прототипи на съоръжението в южната част на Тексас и извърши няколко кратки полети. За да се стигне до орбитални изстрелвания, сега прототипите се нуждаят от до 39 двигателя. Това налага рязко увеличаване на производството на Raptor.

Имейлът на Мъск до служителите дава повече контекст около значението на напускането на бившия вицепрезидент, отговорен за задвижването, Уил Хелтсли, по-рано този месец.

Мъск пише в имейла, че планирал да си вземе дълга почивка за Деня на благодарността, но след като разбрал за ситуацията около Raptor, решил лично да работи на производствената линия в петък вечерта и през уикенда.

Милиардерът многократно е описвал производството като най-трудната част от създаването на масивната ракета на SpaceX. Компанията работи по няколко прототипа на Starship едновременно.

На 17 ноември Мъск обяви, че SpaceX може да изстреля първи орбитален полет на ракетата през януари и февруари.

Компанията иска Starship да бъде напълно пригоден за многократна употреба, като каца обратно на Земята след изстрелване, за да бъде подготвена за нов полет. Към момента ракетите Falcon 9, които се използват, не постигат същия ефект. SpaceX може да активира повторно само ускорителите.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ