Володимир Зеленски: Украинските войски постигнаха много добри резултати на фронта

Володимир Зеленски: Украинските войски постигнаха много добри резултати на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските войски са постигнали „много добри резултати“ на фронта, и обеща скоро да съобщи подробности за успехите им, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Между другото днес нашите момчета постигнаха много добри резултати на фронта“, каза той във вечерното си видеообръщение в сряда. „Добри за тях! Очаквайте подробности.“

Зеленски нееднократно е заявявал, че настъплението, предприето от украинските войски миналия месец в окупираните от Русия райони на Източна и Югоизточна Украйна, напредва по-бавно, отколкото би му се искало, отбелязва Ройтерс.

Украинското командване съобщи, че през днешния ден силите му са свалили 36 руски ракети, изстреляни по различни области на Украйна, предаде Укринформ.

„Днес украинската противовъздушна отбрана унищожи 36 въздушни цели: три крилати ракети „Калибър“ и 33 крилати ракети Х-101/Х-555“, написа в социалната мрежа Телеграм началникът на военновъздушните сили на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук.

По-рано Укринформ съобщи, че Зеленски е обявил, че Украйна е придобила нови способности за ПВО, които ще бъдат разгърнатите в районите, където са най-нужни.

Междувременно Службата за сигурност на Украйна (СБУ) пое за първи път отговорността за саботажа, който през октомври миналата година нанесе сериозни щети на моста, който свързва окупирания полуостров Крим с Русия, съобщи Ройтерс.

Василий Малюк, ръководител на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), заяви, че неговата агенция стои зад атаката, в коментар, показан по телевизията, докато представяше възпоменателна пощенска марка, посветена на военните операции на специалните сили.

"Имаше много различни операции, специални операции. За някои от тях ще можем да говорим публично и на глас след победата, за други изобщо няма да говорим", каза Малюк. "Това е една от нашите акции, а именно унищожаването на Кримския мост на 8 октомври миналата година".

Мостът беше сериозно повреден през октомври при мощен взрив, като руските власти заявиха, че експлозията е причинена от камион, който се е взривил, докато е преминавал по моста, при което са загинали трима души.

Този месец мостът беше засегнат от нова атака, но Малюк не спомена кой стои зад нея. 19-километровият Кримски мост над Керченския проток е единствената пряка връзка между транспортната мрежа на Русия и Кримския полуостров, който Москва анексира от Украйна и окупира през 2014 г.

Мостът е важен проект на руския президент Владимир Путин, който го откри тържествено, като премина по него с камион през 2018 г. Той е важен маршрут за доставки. Той служи като важен маршрут за снабдяване на руските сили, след като Москва нахлува в Украйна на 24 февруари 2022 г., като изпрати сили от Крим, за да завземат части от Херсонска и Запорожка област в Южна Украйна

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ