Забраниха на китайска делегация да се поклони пред ковчега на Елизабет Втора

Забраниха на китайска делегация да се поклони пред ковчега на Елизабет Втора

Забраниха на китайска делегация да се поклони пред ковчега на Елизабет Втора

Делегация от официални китайски представители е получила забрана да посети историческата зала в британския парламент, където са положени тленните останки на кралица Елизабет Втора, съобщава сп. "Политико", цитирано от Асошиейтед прес. Причината е, че китайският посланик във Великобритания има забрана за достъп до парламента една година след като Пекин наложи санкции срещу седем британски депутати заради критични техни изказвания за отношението на Китай към уйгурското малцинство в далекоизточния регион Синцзян.

Председателят на Камарата на общините Линдзи Хойл днес отказа да коментира съобщението на "Политико", предаде Асошиейтед прес. В Пекин говорителят на китайското външно министерство Мао Нин заяви, че не е запознат с информацията, но посочи, че в качеството си на домакин на траурната церемония Великобритания трябва "да следва дипломатическия протокол и добрите маниери за посрещане на гости". 

Очаква се в понеделник на погребението на Елизабет Втора в Уестминстърското абатство да присъства официална делегация от Китай. Организаторите не са публикували списък с гостите и не е ясно кои китайски представители биха могли да бъдат там. Британските депутати, срещу които бяха наложени санкции, тази седмица споделиха с властите опасенията си от факта, че китайското правителство е било поканено на държавното погребение на кралицата. Консервативният депутат Тим Лаутън заяви пред Би Би Си, че поканата към Китай трябва да бъде отменена и посочи като аргумент за това нарушенията на човешките права на уйгурите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ