Западът се бори да преодолее влошеното от войната разделение между Севера и Юга

Западът се бори да преодолее влошеното от войната разделение между Севера и Юга

Западът се бори да преодолее влошеното от войната разделение между Севера и Юга

Западът има ясен аргумент да изолира Русия в международен план заради нейното нахлуване в Украйна на 24 февруари: нарушаването на суверинитета и териториалната цялост на Украйна е нарушение на учредителната харта на ООН, пише Ройтерс. Западните лидери изтъкват точно това на годишната среща на високо ниво тази седмица за Общото събрание на ООН.

„Нека говорим ясно. Постоянен член на Съвета за сигурност на ООН нахлу в своя съседка, опитвайки се да изтрие суверенна държава от картата“, каза президентът на САЩ Джо Байдън в речта си пред събранието.

Но тъй като Западът се съревновава с Русия за дипломатическо влияние, той също признава, че някои държави - особено в глобалния Юг - са загрижени да платят цената за това, че са притиснати в средата на интензивно геополитическо съперничество, отбелязва агенцията.

Африка е разтревожена какво означава би означавала тя за продоволствената сигурност, помощта, инвестициите, търговията и здравето. Износителите на суровини от Латинска Америка пък се тревожат за достъпа до пазари.

„Дойдох тук, за да кажа, че Африка е изстрадала достатъчно от бремето на историята, че не иска да бъде място на нова Студена война, а по-скоро полюс на стабилност и възможности, отворени за всички нейни партньори“, заяви сенегалският президент Маки Сал.

В крайна сметка светът иска войната в Украйна да свърши. В рамките на една седмица след нахлуването на Русия, две трети от 193-членното Общо събрание на ООН порицаха Русия и поискаха от нея да изтегли войските си. Но тъй като конфликтът се проточи, някои страни не са склонни да демонстрират вземане на страна.

В пламенна реча френският президент Еманюел Макрон заяви, че западните държави ще работят, за да убедят онези, които се колебаят, да направят повече, за да притиснат Русия да прекрати войната.

„Това не е нито отмъщение срещу Запада, нито противопоставяне на Запада срещу останалите. Спешно трябва да се изгради нов договор между Севера и Юга, за храната, климата, биоразнообразието и образованието“, каза той.

За да даде тласък на тези усилия, Макрон организира вечеря в Ню Йорк с лидерите на осем държави от Африка, Азия и Латинска Америка.

"Думи на истината"

Опасенията на колебаещите се проличаха особено отчетливо в речите на участници в Общото събрание именно от държави в Африка, Азия и Латинска Америка.

Наблюдателите обърнаха например внимание на думите на президента на Нигерия Мухамаду Бухари, който заяви пред Общото събрание, че войната в Украйна ще попречи на "нашата способност да работим заедно за разрешаване на конфликти другаде, особено в Африка, Близкия изток и Азия".

Той посочи още, че войната "затруднява справянето с вечните" проблеми на ООН, като ядреното разоръжаване, бежанците рохингия от Мианмар, стремежите на палестинците за държавност и "намаляване на неравенствата вътре и между нациите".

Други пък заостриха вниманието върху двойните стандарти, проявили се в начина, по който Западът отговори на войната на Русия в Украйна.

Министърът на международните отношения и сътрудничество на Южна Африка Наледи Пандор отбеляза, че основополагащите принципи на ООН не винаги са били прилагани последователно и справедливо, описвайки проблема така: „ Ние настояваме, че в този случай международното право има значение, но няма значение, когато става дума за нещо друго."

Необходима е глобална солидарност, за да се посрещнат и другите предизвикателства като енергийна и продоволствена несигурност, изменение на климата, други конфликти и екзистенциалната заплаха от ядрени оръжия, подчерта тя. Но „вместо да работим колективно за справяне с тези предизвикателства, ние се отдалечихме още повече, тъй като геополитическото напрежение и недоверието проникват в отношенията ни“, каза Пандор.

Полският президент Анджей Дуда използва обръщението си към ООН, за да каже „няколко думи на истината за нас – лидерите на богатия Север или – както други биха се изразили – на Запада“.

И постави под съмнение дали Западът е бил „еднакво решителен по време на трагедиите в Сирия, Либия, Йемен“ и дали е била дадена еднаква тежест на осъждането на инвазията в Украйна и въпроси като „борба с наемници, които се стремят да дестабилизират Сахел и да заплашват много други държави в Африка?"

„Ето как виждам урока, научен от тази война: ако Организацията на обединените нации наистина трябва да бъде единна, всеки отговор на нарушения на международното право трябва да бъде идентичен – решителен и принципен“, обобщи той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ