Зеленски: В Украйна корупцията и предателството няма да бъдат толерирани

Зеленски: В Украйна корупцията и предателството няма да бъдат толерирани

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че няма да търпи корупция или предателство вътре в държавата, докато страната му се мъчи да осигури средства за отбраната си от руските нашественици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В нощното си видео Зеленски призова за борба с корупцията, след като два фрапиращи случая станаха обществено достояние - арестите на служител от наборен център, обвинен в незаконно присвояване на средства в големи размери, и на парламентарист, обвинен, че е сътрудничил на Русия.

Миналия месец президентът огласи планове за финансова ревизия на военните наборни центрове в опит за премахне на корупцията. Тази мярка е част от продължителна политика за прочистване на военните и държавните служби, за да се покаже на западните поддръжници на Украйна, че тя е сериозна в намерението си да се справи с ширещата се корупция, каквато е и едно от основните изисквания към нея по пътя й към членство в Европейския съюз

Обикновените украинци, които подкрепят военните усилия, бяха разгневени от корупционните практики, заяви Зеленски.

"Нека предупредя всички членове на парламента, длъжностни лица и всеки, който работи като държавен служител", каза той. "Когато прекарваш дни наред в търсене на оръжия за страната, когато вниманието на всички е насочено към това дали има артилерия, ракети и безпилотни самолети, усещаш моралната сила , които нашите войници дават на Украйна.

"Никой няма да прости на депутатите, съдиите, военните и всички останали длъжностни лица, че са се поставили в опозиция на държавата".

Обръщайки се към членовете на парламента, Зеленски заяви, че повече няма да толерира онези, които "заради някаква лична изгода" отказват да подкрепят законодателството, необходимо на Украйна, за да започне дългата си кампания за осигуряване на членство в ЕС. "Не искам повече да виждам такива откази", каза той и допълни. "Никой не иска да вижда това. Украйна няма повече време за това".

По-рано органите на правосъдието съобщиха, че обвинен в корупция ръководител на наборен център в Южна Украйна е било разпоредено да бъде задържан в предварителния арест, като е определена гаранция, равняваща се на малко над 4 милиона долара.

Националната агенция за предотвратяване на корупцията каза, че Евхен Борисов, военен комисар на наборната служба в Одеса, е обвинен, че е придобил без обяснение средства, равняващи се на малко над от 5 млн. долара. В последните месеци украинските медии съобщиха, че семейството на Борисов е придобило имот в Испания.

На пресконференция ръководителят на Националната агенция за предотвратяване на корупцията Олександър Новиков заяви, че според първоначалното разследване Борисов е придобил големи суми чрез заеми от бизнес партньори, докато Украйна е била подложена на ежедневен руски обстрел.

Същевременно главната прокуратура съобщи за ареста на парламентариста Олександър Пономарьов, заподозрян, че е сътрудничил на Русия в окупираните райони в Югоизточна Украйна. Очаква се да бъде съден по обвинения в държавна измяна.

Прокуратурата уточни, че депутатът Олександър Пономарьов от вече забранената партия "Опозиционна платформа - за живота" е бил задържан под стража без право на гаранция от Печорския районен съд в Киев. Той отрича да е сътрудничил на Русия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ