Зеленски: Военните искат да мобилизираме още 500 хил. души

Зеленски: Военните искат да мобилизираме още 500 хил. души

Зеленски: Военните искат да мобилизираме още 500 хил. души

Украинската армия иска да мобилизира още до 500 000 души, заяви президентът Володимир Зеленски, цитирана от Би Би Си.

На пресконференция в Киев той каза, че командирите му търсят „450 000-500 000 души“, като призна, че това е „чувствителен“ въпрос.

Той подчерта, че има нужда от повече подробности, преди да подкрепи хода, намеквайки, че 500 000 войници вече са на фронта.

Неговите коментари идват на фона на появили се пречки пред помощта от Съединените и Европейския съюз за Украйна.

Републиканците в Конгреса на САЩ за първи път блокираха военен пакет от 60 милиарда долара за Украйна по-рано този месец. Тази седмица представители както на Белия дом, така и на Държавния департамент казаха, че САЩ планират още един пакет военна помощ за Украйна, но добавиха че имат ограничена възможност да изпратят повече помощ след това, освен ако Конгресът не предприеме действия.

Проблемите с американската помощ бяха последвани от блокирането на Унгария на сделката за финансова помощ на ЕС от 50 милиарда евро миналата седмица. Лидерите на ЕС обаче заявиха, че Украйна няма да остане без подкрепа.

Украйна е изправена пред недостиг на боеприпаси, докато продължава борбата си с окупационните руски сили след пълномащабното нахлуване на Москва през февруари 2022 г.

Олена Зеленска, първата дама на Украйна, предупреди в интервю за Би Би Си по-рано този месец, че украинците са в „смъртна опасност“, ако западните страни се откажат от финансовата си подкрепа.

Руският президент Владимир Путин каза тази седмица, че Москва ще продължи инвазията си, обещавайки, че всички негови цели ще бъдат постигнати.

Лидерът на Кремъл каза още, че 617 000 руски войници в момента участват в това, което Москва описва като <специална военна операция”. Но той призна, че въоръжените сили имат проблеми със системите за противовъздушна отбрана и комуникацията и трябва да увеличат производството на дронове.

Пресконференцията на президента Зеленски в края на годината се проведе в украинската столица във вторник, като часът и мястото се пазеха в тайна от широката общественост.

По отношение на поисканата от военните мобилизация на допълнителни 450 000-500 000 души, той каза, че това е „много сериозно число“ и се нуждае от по-задълбочено обсъждане, преди да се ангажира с плана.

„Имам нужда от конкретика: какво ще се случи с милионната армия на Украйна, какво ще се случи с тези момчета, които защитават нашата държава две години? Имаме проблеми с ротацията и празниците. Това трябва да бъде цялостен план“, добави той.

Зеленски отхвърли всякакви предложения за мобилизиране на жени.

По време на брифинга президентът каза още, че,  Украйна ще може да произведе милион дронове през 2024 г., както и че има „работни отношения“ с висшия военен командир на Украйна Валерий Залужний, омаловажавайки съобщенията за разрив между двамата

По думите му Мирните преговори с Русия в момента не са осъществими, като той подчерта, че ще се стреми да възстанови изцяло международно признатите граници на Украйна, включително Крим.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ