Животът в центъра на града вече не е на мода в Испания

Животът в центъра на града вече не е на мода в Испания

Животът в центъра на града вече не е на мода в Испания

Жилищните предпочитания и нужди на хората в Испания непрекъснато се развиват. Последната повратна точка беше белязана от пандемията от коронавируса, отстъпвайки място на търсенето на по-големи и светли пространства, за предпочитане далеч от центъра на града. В момента интересът на търсещите жилище, независимо дали да наемат или купят, е концентриран в покрайнините на големите градове, крайбрежните райони и селските райони. Това е едно от заключенията на доклада на Fotocasa Research, според който процентът на хората, които се интересуват от тези области, е 61%. Те са разпределени така: селските райони са предпочитани при 22% от търсенето, крайбрежието 20% и покрайнините на големите градове 19%, предава eleconomista.es. 

Това са и местата, където интересът към закупуване или наемане на къща е нараснал най-много - при недвижими имоти в селските райони с разлика от 4 процентни пункта, за крайбрежните райони също с 4 процентни пункта нагоре, докато повишението при имотите в покрайнините на големия град е с 3 процентни пункта, се казва в доклада. 

Профилът на кандидата варира значително в зависимост от това дали жилището е наето или закупено. Сред наемателите, столиците на провинциите (35%) и големите градски центрове (28%) са много по-предпочитани, докато сред тези, които купуват или искат да го направят, в по-голяма степен се търсят селските райони (24%), крайбрежните райони (22%) и покрайнините на големите градове (20%).

Търсенето също е различно в зависимост от възрастта. Купувачите под 45-годишна възраст концентрират своите покупки в покрайнините на големите градове, провинциалните столици и големите градски центрове. Тези над 45-годишна възраст обаче дават приоритет на селските райони и местата близо до брега.

Склонността на хората да търсят или наемат в големите градове и столиците на провинциите нараства още повече сред хората под 45 години. 41% от хората между 18 и 24 години търсят да наемат в столиците на провинциите. Почти същите са цифрите при хората на възраст между 25 и 34 години (41,1%). Търсенето на жилища под наем в крайбрежните или селските райони нараства само сред хората над 45 години. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ