Задава се най-зелената Олимпиада

Задава се най-зелената Олимпиада

Задава се най-зелената Олимпиада

Броени дни остават до Олимпийските игри в Лондон, които се очертава да бъдат „най-зелените“ в историята досега. Темата за устойчивото развитие е здраво заложена в цялостния организационен проект на Олимпийския парк, който ще бъде домакин на най-популярното спортно събитие на планетата, като организаторите от London Olympic Delivery Authority (ODA) са твърдо решение да променят коренно досегашните стандарти в тази област. Самият парк цялостно променя облика на тази част от града, в който е построен. Вижте само част от мерките, които са предприети за изграждането на нов световен модел за устойчиво развитие:

 • Изграждането на Олимпийския парк започва от почистването на огромни пространства индустриална земя. Хиляди тонове замърсена почва биват третирани със специална инсталация, която измива, пресява, пречиства и произвежда чист материал, годен за употреба. По този начин повече от 80% тази почва бива повторно използвана за оформянето на вертикалната планировка на парка!
 • Основна цел на организаторите е повторното използване и рециклиране на материали, получени вследствие на разчистването на терена. Деветдесет процента от тях се прилагат отново в изграждането на олимпийския парк. За оформянето на пешеходни и веломаршрути, например са използвани тухли, павета, тротоарни плочи, траверси и други, останали след разчистването на терена.
 • Над 20 млн. галона замърсена подпочвена вода биват пречистени чрез новаторската технология, която инжектира химично съединение в почвата. То генерира кислород, който неутрализира вредните химикали.

 • За доставка на материали и извозване на боклука се използват екологичните видове транспорт - воден и железопътен. За целта са изградени жп линии в самия парк и са възстановени 8 км водни пътища. Така, по вода и релси са доставени над 60% от всички материали за олимпийския парк - повече от един милион тона.
 • Организаторите изискват от строителите да използват само природосъобразни продукти. Очаква се поне 20% от материалите да са рециклирани или повторно използвани - основите на всички съоръжения и пътища са направени от рециклиран материал.
 • В Олимпийския парк е разположен бетонов възел, като за производството се използват вторични или рециклирани материали, което прави бетона значително по-екологичен. За получаването му се отделят средно около 42% по-малко вредни емисии, отколкото от обикновената бетонна смес. Резултатът от това е 80 000 тона спестени емисии.
 • Изграден е нов енергиен център, който чрез нови технологии - биомаса, ще осигури нужната енергия, като същевременно ще намали вредните емисии. Предвижда се и изграждането на вятърни турбини в северната част на парка.

 • Изграждат се множество вело и пешеходни алеи с цел да се стимулират хората да използват зелен транспорт. Също така значителни инвестиции са направени за подобрение на метрото, жп мрежата и автобусния транспорт, за да може посетителите на олимпиадата да идват основно с градския транспорт.
 • Атрактивно и в същото време изцяло издържано в концепцията за ограничаване на вредните емисии от обществения транспорт е и решението за изграждането на изцяло нова система от лифтове, на стойност 50 милиона лири.
  Лифтовете ще преминават от единия на другия бряг на Темза. Ще превозват по 2500 души на час, което се равнява на капацитета на 40 автобуса.
 • Олимпийското градче е проектирано за водна консумация от 105 л на човек на ден срещу стандарт от 160 л. Заложените икономии се постигат, като се използват водоспестяващи смесители, фитинги, казанчета, писоари и др.
 • По време на строежа употребената и дъждовната вода се използва за чистене и обезпрашаване на улиците. За тази цел на цялата територия на парка е положена 2 км тръбна връзка за непитейна вода.
 • Въплъщение на най-новите понятия за зелено и енергийно ефективно строителство е и залата с басейна за водни спортове Water Polo Arena. Тя е построена само за 13 месеца и изградена от рециклирана пластмаса. Местата са за 5000 посетители. След Олимпийските игри сградата ще бъде разглобена и части от нея ще бъдат ползвани за други конструкции на Острова. Water Polo ArenaWater Polo Arena
 •  90% от отпадъците трябва да се използват повторно, да се рециклират или да се възстановят. Това се постига чрез център за третиране и разделяне на боклуци, който е изграден в олимпийския парк. Също така строителите връщат на доставчиците си дървените палети и други материали за повторно използване.

С прилагането на тези мерки се очаква строителството на олимпийския парк, в частност на олимпийското градче, да е с 44%по-енергоефективно в сравнение с обикновените жилищни сгради, построени по стандартите от 2006 г.

Разбира се, всяка грандиозна идея си има цена особено, когато трябва да бъде осъществена качествено. За последните 50 години това е най-скъпата Олимпиада, като до момента разходите надвишават 14,8 млр. долара, за разлика от предвидените 2,4 млр. лири, които са били предвидени при кандидатстването за домакинството. Важно е да отбележим, че в тези данни влизат само вложенията за спортни съоръжения, без инфраструктурата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ