Фотогалерия:10 архитектурни безумия, наследени от комунизма

Институтът по кибернетика и роботика

Какво по-хубаво от необичайна сграда за символ на науките на бъдещето като кибернетиката и роботиката. През 1967 г. СССР се хвърля да строи причудлива кула в Санкт Петербург. Тя изобразява ракета, готова да покори п

„Архитектурата ни отразява точно толкова, колкото и огледалото”, казва американският архитект Луис Съливан, едно от големите имена в модерната архитектура от края на 19 и началото на 20 век. Сградите и градският пейзаж са траен отпечатък на културата, обществените и политическите процеси.Понякога по-траен, отколкото са тези процеси. И често отпечатък, който сам формира култура.

Застанете пред един панелен блок, строен преди трийсетина и повече години. Какво виждате? Еднакви кутийки в многоетажното „село”, но не съвсем – те са обживени и цивилизовани според финансовите възможности и личните естетичеки пориви на собствениците си.

От египетските царства насам темата как строим е тясно свързана с темата за властта. Абсолютизмът създава дворци и катедрали, индустриалната революция - високи сгради, а тоталитаризмът – стоманобетонната мегаломания.

Топ 10 на странните сгради и паметници, емблеми за архитектурния соц, е подбран от сайта atlantico.fr. Две от тях са у нас. Вижте ги.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ