5 начина да спечелите уважението на вашите колеги

5 начина да спечелите уважението на вашите колеги

5 начина да спечелите уважението на вашите колеги

Противно на общоприетото разбиране, опитът и престижният пост в компанията не са основните фактори, които ще ви гарантират уважение на работното място.

Това са 5 начина, с помощта на които може да спечелите уважението и доверието на вашите колеги, независимо от компанията, в която работите или пък позицията, която заемате. 

1. Бъдете себе си и не играйте роля.

Понякога хората си мислят, че трябва да си създадат определена роля, за да получат желания респект. Шефовете са авторитетни фигури, търговците говорят бързо, а инженерите са зубъри - това са стереотипи, които хората следват, вярвайки че те ще им помогнат да бъдат успешни в своята сфера на работа.

Истината е, че шансът да бъдете уважаван е по-голям ако се държите естествено и не се правите на такъв, какъвто не сте.  Хората имат естествената способност да разбират, кога някой е фалшив и ги лъже. Човекът, който играе роля се приема за неблагонадежден, нестабилен и в крайна сметка за незначителен.

От друга страна, хората са привлечени от лица, които наистина са такива, каквито изглеждат. Затова, да бъдеш себе си е в основата на печеленето на чуждото уважение.

2. Покажете интерес към другите хора

Покажете искрен интерес към живота на другите хора и настина слушайте, това което те имат да ви кажат. Когато хората осъзнават, че техните думи наистина се чуват, те започват да споделят важните за тях неща, свързани с работното им място, своите мечти, страхове и цели.

Това познание ви дава представа как да си вършите работата по-добре, а също така ви помага и разберете как най-добре да помогнете на другите. Това е от съществено значение, защото всеки път, когато помогнете на човек, неговото уважение към вас се увеличава.

Когато човек разбира другите, той става по-добър в работата си. Шефовете управляват своите служители по-добре, продавачите осъзнават нуждите на своите клиенти, а инженерите работят над продукти, които повече хора биха искали да използват.

3. Отдавайте дължимото на заслужилите го

В бизнеса, почти всички постижения са резултат от добра екипна работа. Когато публично хвалите хората, които са ви помогнали да свършите работата, вероятността те да бъдат готови да ви помогнат в бъдеще се увеличава.  

Още повече, отдаването на дължимото показва уважение към другите, което от своя страна реципрочно повишава тяхното уважение към вас.

4. Обличайте се подходящо за работа

С право или не, хората ви преценяват въз основа на визуалните сигнали, които вие им предоставяте. Когато се срещате с някого, начинът, по който изглеждате е първото нещо, което той възприема: вашите дрехи, часовник, бижута, куфар, грим, цвят на кожата, изражение на лицето и така нататък.

По тази причина, във ваш интерес е да вземете под внимание как изглежда вашето цялостно визуално представяне в очите на другите. Създайте комбинация от визуални сигнали, които да убедят вашия събеседник, че вие сте човекът, с когото той би искал да прави бизнес.

Ако нямате добре развито чувство за стил и облекло, най-добрият начин да усъвършенствате външния си вид е да поискате мнението на ваш колега или може би на вашия шеф. Ако откриете проблеми, направете нужните корекции, за да си създадете имидж, който да съвпада с вашите амбиции. 

Ако вашата работа го изисква, скъпите, качествени дрехи трябва да се превърнат във финансов приоритет.

5. Мислете, преди да говорите.

Всеки път, когато имате намерение да кажете нещо, отделете малко време, за да оформи мислите си и да реши как най-добре да ги изразите.

Когато правите паузи преди да кажете нещо, вие се предпазвате от неясен изказ и от изразяването на половинчати идеи. Също така, ако отговаряте на нечии въпрос или коментар, паузата показва, че вие отделяте време, за да осмислите чутото.

Мисленето преди говоренето предотвратява и разпространението на клюки и казването на неща, за които по-късно може да съжалявате. Както е казал Ейбрахам Линкълн, „По-добре е да мълчиш и да те считат за глупак, отколкото да говориш и да премахнешвсякакво съмнение."

Джефри Джеймс, автор на „Business Without the Bullsh*t: 49 Secrets and Shortcuts You Need to Know“, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ