Пристрастени към сигурността

Пристрастени към сигурността

Пристрастени към сигурността

Можете ли да кажете, че днес сте същия човек, който сте били преди пет години? Ами преди пандемията? Най-вероятно не, като това може да е нещо добро. Израстването като личност е нещо хубаво, като за целта е нужно човек да е непредубеден и готов да е променя. За съжаление, много от нас са в известна степен горди с това, че упорито се придържат към вярвания и действия, които вече са се доказали като погрешни или просто не отговарят на начина ни на живот.

Вкопчването в сигурността е пристрастяване, което може да предизвика безпокойство, казва Джон Делони, автор на „Own Your Past Change Your Future: A Not-So-Complicated Approach to Relationships, Mental Health & Wellness“.

„Пристрастяването временно помага за намаляване на безпокойството“, пише той. „Но в момента, в който станем сигурни в нещо, нашата жизнена енергия се насочва към поддържане на тази сигурността на всяка цена, дори в лицето на огромна промяна. Това увеличава и засилва безпокойството“, добавя Делони.

От друга страна, хората, които са интелектуално любопитни, креативни и с богато въображение, подхождат с отворено съзнание към промените, казва  Фрида Бирнбаум, психолог и психотерапевт и автор на „What Price Power: An In-Depth Study of the Professional Woman in a Relationship“.

„Непредубедените хора обработват информацията по различен начин и може да виждат различен свят от този, който вижда  обикновения човек“, казва тя. „Те са склонни да виждат неща, които другите блокират. Да бъдеш открит означава да си честен“, добавя тя.

Преформулирайте реакцията си към промяната

Желанието да промените мнението си, когато се сблъскате с нещо ново, трябва да се разглежда като сила. Стивън Макгарви, който е автор на „Ignite a Shift: Engaging Minds, Guiding Emotions and Driving Behavior“, казва, че способността за промяна изисква оценка на вашето мислене и емоционално състояние, а също така и на самата промяна.

„Какво искате да мислите вместо това? Каква емоция искате да изпитвате? Какво искате да е поведението ви? След като си дадете отговор на тези въпроси, определете какво трябва да се служи, за да ви ангажира и насочи в съответната посока“, съветва той.

За да обедите себе си в някакво ново разбиране, трябва да разчитате и на вътрешния си глас, като Макгарви предупреждава, че на несъзнателно ниво мозъците ни се фокусират върху негативизъм.

„При повечето хора вътрешният глас е ужасен. Те се фокусират върху това, което не искат да се случи, и съответно получават повече от същото. Това е обратното на дефинирането на желан резултат и насочването на мисловните усилия върху това, което искат да постигнат“, казва тя.

Пренастройването на вътрешния глас към позитивен обаче не е достатъчно само по себе си. Макгарви съветва да си задавате повече въпроси, отколкото да разчитате на становища. „Например, може да си кажете: „Винаги правя прибързани заключения“, за да се откъснете от негативните мисли, но това становище не е толкова ефективно, колкото въпрос от рода на: „Какво мога да направя, за да не си вадя прибързани заключения?“, казва тя, като обяснява, че въпросите ангажират мозъка и го насочват към създаване на стратегия за промяна в поведението.

Приемете амбивалентността

Другият вариант е да заемете позиция на емоционална амбивалентност, казва Наоми Ротман, доцент в бизне колежа на университета Лихай.

„Ние работим по теорията, че амбивалентността прави хората по-когнитивно гъвкави. Те са по-отворени, имат по-широк обхват на внимание и са мотивирани да участват в балансирано разглеждане на множество различни гледни точки“, казва тя.

Амбивалентността осигурява различни ползи за ефективността на лидера, екипната работа, познанието на пристрастията и точността на преценките, казва Ротман.

Например, някой, който разглежда дадена ситуация от различни и понякога противоречащи си позиции, е по-вероятно да има балансиран поглед върху нещата. Амбивалентността също така повишава мотивацията на хората да обмислят както положителната, така и отрицателната информация за другите, преди да вземат решения, които ги засягат.

Когато сте готови да се откажете от сигурността на утвърдените разбирания и да говорите със себе си по начин, който ангажира ума ви, вие отваряте пред себе си вратата към нови възможности.

......................

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ