По-креативни в няколко стъпки

По-креативни в няколко стъпки

По-креативни в няколко стъпки

Не би ли било чудесно да можете да генерирате добри идеи, когато имате нужда от тях? Макар че може да не сте в състояние да измисляте нови и иновативни решения, когато си поискате, има неща, които можете да направите, за да поставите ума си в състояние, насърчаващо творческото мислене, казва Ерик М. Бейли, автор на „The Cure for Stupidity: Using Brain Science to Explain Irrational Behavior at Work“.

Проучване на креативността установи, че в мозъка няма един основен център, отговарящ за творческото мислене. Вместо това, то възниква при взаимодействието на сложни мозъчни дейности и включва множество по-базови системи.

„Тези резултати показват, че можем съзнателно да си повлияем, за да имаме по-голяма креативност“, казва Бейли, който е и президент на Bailey Strategic Innovation Group, консултантска фирма, фокусирана върху мозъчната наука.

Ето няколко начина да настроите мозъка си на креативен режим:

Премахнете нещата, които ви разсейват 

Съвременният свят е такъв, че човек постоянно е заобиколен от неща, които могат да го разсейват. По думите на Бейли изследванията на мозъка показват, че разсейването намалява когнитивните способности.

„Достатъчно е само да погледнете телефона си и мозъкът ви ще започне да мисли за това какво бихте могли да направите с него, като например проверка на имейл, сърфиране в интернет или четене на постове в социална мрежа“, казва той.

„Когато се върнете към работата си, мозъкът ви не скача автоматично към режим на сериозно мислене. За връщането на това когнитивно ниво е нужно време“, добави той. 

За да подобрите брейнсторминг сесиите, било то индивидуалните или тези в група, премахнете възможно най-много фактори, които могат да ви разсеят, като например изключите телефона си и затворите приложението, свързано с вашия имейл.

Възползвайте се от дългосрочната памет

Понякога, когато разсъждавате, може да бъде полезно да си припомните някои неща от миналото.

„Помирисването на някакъв аромат е добър начин за активиране на дългосрочните спомени. Ако сте били на някакъв фестивал на храната и искате да пресъздадете тази среда във ваш бъдещ проект, то трябва да се докоснете отново до тези миризми, които сте срещали тогава, за да си спомните по-добре някои подробности от това събитие,“ казва Бейли.

Вземете предвид разликите между интровертите и екстровертите

Брейнстормингът може да бъде съвместно начинание, но може да е и индивидуално усилие, което след това бива използвано за сътрудничество. Бейли казва, че интровертите често не се справят добре в брейнсторминг сесиите с много хора, защото те са склонни първо да обмислят нещата напълно, и едва след това да ги казват на глас.

„Традиционните групови сесии за брейнсторминг са детска площадка за екстроверти“, казва Бейли. „Когато разберете как работят мозъците, можете да подобрите резултатите, като представите предварително темата или идеята, които искате групата да обмисли“, добавя той.

Бейли казва, че можете да споделите няколко въпроса предварително и да предложите на всеки да дойде на срещата с няколко записани идеи. „По този начин позволявате на интровертите да осмислят въпроса напълно. Така те ще бъдат много по-склонни да споделят идеите си. Това означава, че в сесията ще участват както екстровертите, така и интровертите“, казва той.

Бъдете радикално любопитни

Една от големите пречки пред успешния групов брейнсторминг е нещо, което Бейли нарича „илюзия за сигурност“.

„Когато сме в среда на съвместен брейнсторминг и някой излезе с идея, която е по-различна от нашата, естествено е мозъкът ни да ни каже, че ние сме прави и идеята ни е по-добра. Това е илюзията за сигурност“, обяснява Бейли.

Искаме да бъдем разбрани, преди да се опитаме да разберем някой друг, но това, което в крайна сметка може да се случи е, че другият човек се чувства поставен в ситуация, в която трябва да се защитава. Когато атмосферата е напрегната трудно можеш да бъдеш креативен или отзивчив.

Вместо това Бейли насърчава хората да бъдат радикално любопитни. „Разберете, че няма само един правилен начин за решаване на проблем“, казва той. „Може да имам собствена идея, но и да подхождам с любопитство, питайки се дали чуждата идея също може да проработи. Можем да оценим двете идеи и да стигнем до още по-добро общо заключение. Ако работим заедно можем да постигнем изключителни неща“, категоричен е Бейли.

………………..

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ