Нека по-добрият победи!

Нека по-добрият победи!

Нека по-добрият победи!

Известният маркетолог Сет Годин споделя вижданията си за влиянието на късмета за успеха на хората.

Ако вие и аз играем на карти, победителят до голяма степен ще бъде определен от късмета. Падат ви се добри карти и ме побеждавате.

Ако аз и вие изиграем сто игри на табла, ще победи по-добрият играч, защото късметът на заровете ще стане приблизително равен и за двамата играчи, а така ще остави уменията като доминиращ фактор при играта.

Добрият дизайн на всяка игра включва създаването на условия, при които ранният късмет няма да провали останалата част от играта. Доброто хвърляне на заровете или добрата първа ръка не трябва да ограничава шанса на останалите играчи. Ето защо Monopoly е по-точно социална проекция, отколкото добра игра.

Когато хората говорят за живота и казват, че „няма такова нещо като късмет“, те може би имат предвид факта, че в дългосрочен план тези, които са подготвени, упорити и поставят нещата под съмнение, често се справят добре. Това, което изпускат обаче, е, че животът (и нашата култура) не е конструиран като игра, която не възнаграждава ранния късмет.

Ранният късмет има огромно влияние. Там, където сте родени, кастата, в която обществото ви поставя – всичко това се натрупва. Малкълм Гладуел (журналист и писател бел. ред.) е писал за това, че месецът на раждане е важен фактор за това кой ще играе в Националната хокейна лига, тъй като момента, когато едно дете започне да играе хокей, влияе на развитието му за десетилетия (ако сте фен на спорта, това означава, че можем да създадем втора Национална хокейна лига, със също толкова звездни играчи, като просто създадем различна система за деца, родени 6 месеца по-късно.)

Натрупването на ранния късмет обикновено е добре за хора, които имат ранен късмет. Каква изненада! Това обаче е нечестно и представлява проблем с използването на таланта, който вреди на всички. Когато не успеем да създадем условия, които да карат хората да упорстват с издръжливост, докато късметът се появи, всички ние губим.

Организациите имат възможност да инвестират в дългосрочен план. Те могат да печелят от ранния късмет и да го насочват в области, където има положителни перспективи. Портфолиото е прост начин за намаляване на влиянието на късмета (добър или лош) с течение на времето.

Всички ние обаче сме в някакви организации. Ние имаме шанса да не бъркаме ранния късмет с уменията и да предприемем действия, за да създадем достатъчно устойчивост по нашия път, за да се повиши вероятността, че ще стигнем там, където сме тръгнали.

Източник: Блог на Сет Годин

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ