Заедно с всички, но за чужда сметка: как да разпознаем манипулатора сред колегите

Заедно с всички, но за чужда сметка: как да разпознаем манипулатора сред колегите

Умението да убеждаваш другите, че ти си човекът, с когото трябва да общуват, е много ценно, особено когато от това зависят средствата за съществуване. Колкото и добиването на манталитет на безкомпромисен да може да ви помогне да успеете, особено в бизнеса, все повече компании търсят служители, които могат да се разбират добре помежду си. А извън работата е още по-важно да си добър човек. Хората наистина не обичат да общуват с някой, който мисли само за себе си.

Ами ако служителят не е екипен играч по природа, но разбира, че е важно да се държи по този начин? Според Шелби Къртис и нейните колеги от Университета в Рино, Невада, много хора са „готови да успеят за сметка на добрите отношения с колегите си или за сметка на благосъстоянието на другите, като крият своите егоистични планове“. Ако тези майстори на манипулацията искат да получат работа или повишение, те ще прибегнат до това, което авторите наричат ​​„фалшиво гражданско поведение“. В преследване на лични цели, те се маскират като мотивирани за „споделени“ цели, които са от полза за групата.

Например, такъв човек организира събиране на дарения не защото вярва в благотворителността, а защото знае, че това ще подобри имиджа му. Ако такива хора са наистина хитри, тогава демонстративната щедрост ще бъде опит не само да впечатлят хората, но и да спечелят доверието им и да ги използват за своите цели. Според изследователския екип на Къртис, тези поведения представляват „управление на изпреварващото впечатление“ или опити да се скрие зад фасада на колективно поведение, за да се запази предимството на работното място и сред колегите.

Макиавелизъм и управление на впечатлението

Репутацията на човек служи не само за постигане на просто утилитарни цели, както посочват изследователите. Според „социално-аналитичната теория на личността“, предложена от Джон Хоган през 1982 г., вниманието към репутацията свързва личността на човека с неговото представяне на работа. Според екипа на Университета в Невада хората с високо ниво на макиавелизъм - тоест личностни черти, които отразяват желанието на човек да постигне успех на всяка цена - най-често разчитат на управлението на впечатленията като съзнателна стратегия. Ако на работното място се цени работата в екип, това е впечатлението, което те се опитват да създадат.

Макиавелизмът е една от трите черти на така наречената "тъмна триада", заедно с психопатията и нарцисизма. Докато на теория и трите черти са свързани с манипулативно управление на впечатлението, предишни изследвания, цитирани от Къртис и колеги, предполагат, че само макиавелизмът е свързан с „опортюнистични“ стратегии за самопрезентация. На интервю за работа нарцисистите правят добро първо впечатление, без да се налага да се преструват. Дори психопатите правят добро първо впечатление, благодарение на способността им да подражават на хората, които провеждат интервюто.

Има признаци, по които можете да разпознаете майстора на манипулацията. Използваните от тях методи са, по мнението на Къртис и нейните колеги, „непреки и ирационални“, включително лъжа, апелиране към емоции и внедравяне на техните цели, като идеи в съзнанието на другите. Струва ви се, че действат във ваш интерес, но всъщност те просто ви използват, за да постигнат собствените си цели.

Фалшивият вид на общност при манипулатора

Когато ситуацията насърчава безмилостни и агресивни тактики, като например в силно конкурентна бизнес среда, егоистичните мотиви на хората с високо ниво на макиавелизъм им позволяват да получат това, което искат. Но щом средата се наклони в полза на колективизма, всичко внезапно спира. Сега манипулаторът трябва или да се адаптира към някаква, например, структура на възнаграждение, или да бъде освободен от работа. Според Къртис, за да направят това, те първо трябва да осъзнаят собствената си склонност към манипулиране. Тогава те признават изискванията на средата и накрая намират сили да създадат фалшив вид на общност с нея.

Процесът на кандидатстване за работа предоставя отлична възможност да научите умни стратегии. В първото от две интервюта изследователският екип набра 212 студенти (на средна възраст 20 години), които направиха стандартен тест за определяне на чертите на „тъмната триада“ при едно от двете експериментални условия: изключително ценна работа и по-малко ценна работа. И третото, контролно условие - участниците бяха инструктирани да отговарят честно.

Във второ проучване, което използва подобна експериментална манипулация, работата е описана като "страхотна възможност" в среда на сътрудничество, а не в конкурентна среда.

За да оцени как участниците са използвали управлението на впечатленията при попълване на въпросниците за „интервю“, изследователският екип сравнява резултатите в предложената обстановка с тези, при които на участниците не са дадени инструкции как да попълнят теста. Резултатите от пилотното интервю бяха използвани като индикатори за управление на впечатленията. Резултатите също взеха предвид егоистични и колективни мотиви, личностни черти на честност/скромност и отделно - резултатът от „тъмната триада“. Комбинирайки всичко това, авторите изграждат индекс на „колективната личност“.

Според проучването, както се очаква, хората с високо ниво на макиавелизъм (но не и други черти на "тъмната триада") наистина са скрили тъмната страна в отговор на импровизираното интервю за работа в колективна среда.

„Хората с високо ниво на макиавелизъм умишлено манипулират възприятието си за себе си, когато са мотивирани да го направят“, обясняват авторите. Най-изненадващото в това откритие е фактът, че цялата ситуация е режисирана. Участниците сами попълваха въпросниците, вместо да получават персонална оценка, както би било в реална ситуация. По този начин получените резултати може да подценят хоризонтите, до които умелите манипулатори ще стигнат, за да реализират егоистичните си мотиви.

Как да разпознаем и неутрализираме майсторите манипулатори

Сега знаете колко е важно да сте нащрек за човек, който използва измамни стратегии, за да скрие тъмните си наклонности. Изследването на Къртис разкрива специфични знаци, за които трябва да внимавате, по-специално как хората се опитват да използват емоциите ви за собствените си цели.

Хамелеоновата природа на макиавелистската личност прави тази детективска работа изключително трудна. За разлика от хората с високо ниво на психопатия, манипулаторите добре осъзнават тъмните си наклонности. И разбирането, че тези характеристики могат да бъдат скрити в зависимост от ситуацията, само засилва измамата.

Очевидно няма да раздавате въпросници, за да измервате нечии макиавелистки наклонности. Можете обаче да използвате собствените си емоционални реакции като шефове. Чувствате ли се притиснати да се съгласите с нещо, което е против вашите интереси? Този човек наистина ли се интересува от благополучието на колегите си? Въпреки че резултатите може да са полезни за каузата, която се опитват да напреднат, колко личен интерес виждате в тяхното алтруистично поведение?

Да бъдеш измамен от умели манипулатори е неприятно преживяване. Въпреки това, както отбелязват авторите на изследването, осъзнавайки, че в опортюнистичното поведение, те се отдалечават от структурата на възнаграждение, това ще помогне да  разберете кой се опитва да излезе напред, като се преструва, че върви заедно с всички.

Източник: Psychology today

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ