Въпросите, които могат да направят годината ви по-успешна

Въпросите, които могат да направят годината ви по-успешна

Въпросите, които могат да направят годината ви по-успешна

Може да е очевидно, но все пак си струва да се повтори: Ако не постигате напредъка, който бихте искали и ако не сте толкова успешен, колкото искате да бъдете (независимо каква точно е вашата дефиниция за „успех“), ще трябва да промени някои неща в живота си.

Малко вероятно е да постигнете по-добри резултати, ако продължите по начина, по който сте действали до сега.

Това разбиране е в основата на „Personal Action Report“ на Шейн Периш - ръководство от 15 въпроса, което ще ви помогне да анализирате изминалата година, и по-важното - да създадете по-добри планове за действие за тази година. Ето въпросите, разделени по категории:

Какво работи и какво не работи

 • Ако днес започвах живота си от нулата, какво щях да спра да правя на момента?
 • Какво бих започнал да правя?

За мен отговорът тук е лесен. Аз бих спрял да се тревожа за това какво мислят другите и да започна да се фокусирам повече върху себе си. Въпреки че съм доволен от това как се развиха нещата в живота ми (по-точно, как ги накарах да се развият), трябва да призная, че ми отне твърде много време, за да реша да начертая своя собствен курс на развитие и да спра да следвам пътищата извървени от другите.

Повече и по-малко

 • На какво искам да отделя повече време тази година?
 • За какво искам да отделям по-малко време тази година?

Това също е категория, на която лесно мога да дам отговори. Повече за семейството, близките и приятели (от които имам само няколко) и по-малко за хората, които просто искат нещо от мен.

Пасивен или активен

 • Колко често чакам някой друг да направи първата крачка?
 • Какво мога да направя, за да бъда по активен и да поема инициативата?

Много често аз съм търсен от някой друг за нещо, но защо да не мога да решавам с кого бих искал да работя, на кого бих искал да помагам и с кого да се срещам? Рядко хората отказват това, което им предлагате, когато давате нещо то себе си, без да очаквате да получите нещо в замяна.

Засаждане на семена

 • Какво мога да направя през следващата седмица, което ще улесни останалата част от годината?
 • Какво мога да направя тази година, което ще ме остави в по-добра позиция за следващата година?

Създайте една или две системи, които автоматизират текущите процеси - или още по-добре, които автоматизират целите. Продължете да правите това всяка седмица.

Вътрешен кръг

 • Кои от хората, с които прекарвам времето си, ме дърпат надолу?
 • Кои от хората, с които прекарвам времето си, ми помагат да се издигам?

Не се сещам за някой, с когото прекарвам много време, който да спъва развитието ми. (В крайна сметка хората около вас са хората, с които избирате да прекарвате времето си). Бих могъл обаче да прекарвам повече време с хора, които помагат за личното и професионалното ми развитие, особено ако работим по общи цели, защото така всички печелим.

Филмов екип

 • Правя ли нещо, което бих искал да бъде видяно от филмов екип?
 • Какво правя, но не бих искал да бъде видяно от филмов екип?

Случайни прояви на учтивост или любезност и моменти, в които можех да бъда мил, учтив, или внимателен... но не бях.

Цели

 • Какви са целите ми за 2023 г.?
 • Имам ли подходящите системи, за да ги осъществя?
 • Какво трябва да се промени?

Обикновено не разделям целите си във времеви рамки - ако нещо е добро за вас, защо да не планирате да го правите вечно?

Въпреки това мога да кажа, че трябва да отделям повече време за фитнес и да ям повече зеленчуци. Трябва да правя нещо хубаво (без причина) за някого, поне веднъж седмично.

Що се отнася до системите, това, което работи най-добре за мен, е да не се фокусирам върху процеси, които изискват воля, а да задавам правила. Например, правилото е, че трябва да отделям 30 минути за кардио упражнения, преди да започна да вдигам тежести. Правилото е, че трябва да ям поне един зеленчук с всяко хранене (освен на закуска, защото не мога да си го причиня рано сутрин). Друго правило е, че не мога да започна работа в понеделник сутрин, докато не съм направил нещо хубаво за някого – да предложа помощ или да дам нещо, от което знам че друг ще може да се възползва. Това ми носи чувство на удовлетворение.

За мен това са универсални цели, но те могат да бъдат и цели за годината. Защото всички ние искаме, а и заслужаваме, да се почувстваме малко по-добре за себе си.

……………..

Джеф Хейдън, автор на „The Motivation Myth: How High Achievers Really Set Themselves Up to Win“, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ