Още ли се тревожите какво ще кажат другите?

Още ли се тревожите какво ще кажат другите?

Още ли се тревожите какво ще кажат другите?

Да се тревожим какво мислят за нас другите е съвсем нормално. Учени са установили например, че мозъчните центрове за самовъзнаграждаване на хората се активират, когато те разберат, че някой харесва музикалния им вкус.

Мнението на околните е нещо хубаво, но се превръща в проблем, когато човек е превзет от тревоги за репутацията си. Например, като е взел решение какво да облече, с кого да дружи, каква кариера да следва; когато се опасява, че ще изглежда глупав. 

За жалост, навикът да се притесняваме как изглеждаме в очите на другите е труден за преодоляване. Тук става дума за известна доза автоматичност. В тази връзка американският сайт Quora постави към потребителите си въпрос "Как мога да спра да се тревожа какво мислят другите?". В отговорите се очертават различни и ефективни техники, изпитани и доказали се като добри, които потребителите споделят. Те могат да бъдат полезни на всички, които наистина не искат да се притесняват толкова много какво мислят за тях околните, но им е трудно да спрат да го правят. 

Как е възможно да го сторим? Например така: 

Спомнете си, че хората всъщност не са чак толкова заинтересовани от вас. Те в най-общ план не се интригуват толкова какви сме и какво правим, колкото на нас ни изглежда. Американски психолози наричат склонността да надценяваме доколко другите ни обръщат внимание "ефектът спотлайт". 

Разкажете си различна история. Никой реално не може да ви накара да се чувствате по определен начин - всичко се окончава до това как ние самите интерпретираме събитията и поведението на другите. Ако паднете и хората се смят, опитайте да си кажете, че сте успели да ги развеселите, вместо да се разтревожите, че ви се подиграват и да се породят негативни мисли от това. 

Знайте, че е нормално да ви пука какво мислят за вас другите. Ключът е да не позволявате на тази тревога да ви превземе и надвие. 

Опитайте се да накарате другите да се почувстват по-комфортно. Всички всъщност се справяме доста зле в това да се поставяме на мястото на околните - ние всъщност най-често не знаем каква е тяхната вътрешна битка, с какво се бори човекът пред нас и как той живее. А действията му и реакциите към нас, макар да изглеждат лични, често може да са причинени от други фактори, които нямат нищо общо с нас самите и са в чуждия живот.

Фокусирайте се върху контролиране на собствените си мисли, не тези на другите. Умствено силните хора насочват мислите си към това, което могат да контролират, а не към това, което не могат, сред което е и интерпретацията за събитията и действителността на останалите. Щом промените фокуса си ще видите, че веднага ще се почувствате по-щастливи и по-малко стресирани. 

Не се опитвайте да угодите на всички. Хората винаги ще ви съдят, каквото и да става. Глупаво е да се опитваме да се харесаме на всички. 

Срещайте се с повече на брой хора. Всеки човек има различно, уникално мнение. Някой може да не ви харесва, но друг може да ви намери за изключителни, талантливи, перфектен приятел. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ