EasyJet представи проект за хибриден самолет

EasyJet представи проект за хибриден самолет

EasyJet представи проект за хибриден самолет

Европейската нискотарифна авиокомпания easyJet е на път да стане първата в света с революционна разработка - хибриден самолет. Компанията разкри плановете си за нова самолетна система с водородно гориво и нулеви емисии, която всяка година ще спестява около 50 000 тона гориво и свързаните с този разход въглеродни емисии.

До 2020 година авиопревозвачът си поставя за цел да намали сегашните емисии от 81,05 грама CO2 на пътникокилометър с още 7%. Това значи, че всеки клиент на компанията ще бъде отговорен за 22% по-малко вредни емисии при летене с един тип самолет по един и същи маршрут.

Хибридният самолет наeasyJet е базиран на използване на горивни клетки с водород, съхранявани в долната част на корпуса. Системата позволява енергията, която самолетът изразходва при спиране, да се спестява и използва за зареждане акумулаторните батерии на летателния апарат, докато той е на земята.

Единственият отпадъчен продукт, който хибридният самолет ще произвежда, е чиста вода, която ще намира приложение в зареждането на системите за вода в полет.

Концепцията е дело на инженерния екип на компанията и неговия директор Иън Дейвис с участието на студенти от британския Cranfield University.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ