Epic Games спечели антимонополно дело срещу Google

Epic Games спечели антимонополно дело срещу Google

Epic Games спечели антимонополно дело срещу Google

Разработчикът на популярната видеоигра Fortnite спечели съдебна битка в САЩ срещу Google, след като жури реши, че гигантът в онлайн търсенето е управлявал незаконен монопол, пише Би Би Си.

Epic Games заведе дело срещу Google през 2020 г., обвинявайки компанията, че нейният магазин за приложения Google Play функционира като незаконен монопол

Стотици милиони хора използват магазина, за да инсталират приложения за смартфони, поддържани от операционната система на Google - Android.

„Android и Google Play предоставят по-голям избор и отвореност от всяка друга голяма мобилна платформа“, каза Уилсън Уайт, вицепрезидент по правителствените въпроси и обществената политика в Google.

„Проучването показа ясно, че се конкурираме жестоко с Apple и нейния App Store, както и магазините за приложения на устройства с Android и игрови конзоли. Ще продължим да защитаваме бизнес модела на Android и ще останем дълбоко ангажирани с нашите потребители, партньори и по-широката екосистема на Android.““, добави той.

„Победа над Google! След четири седмици на подробни съдебни показания, съдебните заседатели в Калифорния се обявиха против монопола на Google Play по всички точки“, написа главният изпълнителен директор на Epic Тим Суини в публикация в социалната мрежа X, известна преди като Twitter.

Адвокатите на двете компании изнесоха последните си аргументи в понеделник в рамките на продължилия повече от месец процес.

Съдебните заседатели се произнесоха в полза на Epic по всички точки единодушно, според съдебна документация.

Случаят оспори таксите за трансакции до 30%, които Google налага на разработчиците на приложения за Android, и начина, по който технологичният гигант обвързва своя Play Store и услугата за таксуване, което означава, че разработчиците трябва да използват и двете, за да могат да качват приложенията си в магазина.

Следователно решението може да даде на разработчиците повече свобода на действие върху това как се разпространяват техните приложения и как печелят пари от тях.

Google твърди, че неговите комисионни са конкурентни за индустрията и че предоставя допълнителни бонуси като обхват, сигурност на трансакциите и защита срещу зловреден софтуер.

Ако решението бъде потвърдено, наа Google може да се наложи да разреши внедряването на повече магазини за приложения на устройства с Android, което ще доведе до загуби на приходите, които компанията реализира от всякакви покупки в съответните приложения.

Колко голям е Play Store на Google?

Google Play Store е един от най-големите магазини за приложения в света и се конкурира директно с App Store на Apple.

Android е операционната система в приблизително 70% от смартфоните в световен мащаб, а според Epic games повече от 95% от приложенията за Android се разпространяват чрез Play Store.

Магазинът не е толкова печеливш за технологичния гигант, колкото неговия бизнес за онлайн търсене, но платформата дава на Google достъп до милиарди мобилни телефони и таблети.

Epic посочи в делото, че Google „потиска иновациите и избора“ чрез „мрежа от потайни, антиконкурентни споразумения“.

„В хода на процеса видяхме доказателства, че Google е бил готов да плати милиарди долари, за да задуши алтернативни магазини за приложения, като плаща на разработчиците да се откажат от собствените си усилия за магазини и планове за директна дистрибуция и предлага изключително доходоносни споразумения с производителите на устройства в замяна на изключване конкурентни магазини за приложения“, се казва в изявление на Epic Games след присъдата.

Google заведе насрещно дело за щети срещу Epic за предполагаемо нарушаване на споразумението на компанията с разработчиците.

Технологичният гигант се сблъска с редица антитръстови дела, уреждайки подобни искове от приложението за запознанства Match, преди началото на делото, заведено от Epic.

Epic заведе подобно антитръстово дело срещу Apple през 2020 г., но американски съдия до голяма степен отсъди в полза на Apple през 2021 г.

„Доказателствата, представени в този случай, демонстрират спешната нужда от законодателство и регулации, които да се справят с ограниченията на Apple и Google над смартфоните“, се казва в изявлението на Epic Games.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ