ЕС е близо до споразумение за регулация на ChatGPT и на другите системи, базирани на AI

ЕС е близо до споразумение за регулация на ChatGPT и на другите системи, базирани на AI

ЕС е близо до споразумение за регулация на ChatGPT и на другите системи, базирани на AI

Европейският съюз е близо до сделка относно това, което може да се превърне в най-голямата и широкообхватна регулация на изкуствения интелект в западния свят, съобщава Bloomberg.

Преговарящите се споразумяха в ранните часове на днешния ден за набор от контроли за инструменти за генеративен изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI Inc. и Bard на Google – езиковият модел, способен да произвежда съдържание по команда, посочи пред Блумбърг източници, запознати с текущите дискусии.

Междувременно испанската агенция EFE цитира свои източници, според които европейските институции вече са постигнали споразумение относно нормите, които ще регулират системи, базирани на изкуствен интелект, съобщава БНР.

Делегати от Европейската комисия, Европейския парламент и 27-те страни членки постигнаха компромиса на среща, която започна в сряда следобед и продължи с часове, доближавайки групата до официално споразумение относно по-широк законодателен акт, известен като Закона за изкуствения интелект (AI).

Сделката бележи ключова стъпка в изчистването на политиката относно AI, която – при липсата на каквото и да е смислено действие от Конгреса на САЩ – ще зададе тона за регулиране на генеративни инструменти за AI като ChatGPT на OpenAI и Bard на Google в развития свят.

Европолитиците работят от месеци, за да финализират текстовете в Закона за изкуствения интелект и да го приемат преди европейските избори през юни догодина, които ще доведат до формиране на изцяло нови Европейски парламент и Европейска комисия, които обаче биха могли да наложат повече промени и да спрат усилията в тази посока.

Обширните дискусии късно снощи и рано тази сутрин подчертават колко оспорван е станал дебатът относно регулирането на AI, разделяйки световните лидери и техническите ръководители. ЕС — подобно на други, включително САЩ и Обединеното кралство — се бори да намери баланс между необходимостта да защити собствените си стартиращи фирми с изкуствен интелект, като френската Mistral AI и германската Aleph Alpha, срещу потенциални обществени рискове.

Това се оказа ключова пречка в преговорите, като някои страни, включително Франция и Германия, се противопоставиха на правилата, които според тях биха затруднили ненужно местните компании.

Европейските политици предложиха план, който ще изисква от разработчиците на типове AI модели, които са в основата на инструменти като ChatGPT, да поддържат информация за това как се обучават техните модели, да обобщават използваните защитени с авторски права материали и да обозначават генерираното от AI съдържание.

Системи, които представляват "системни рискове", ще трябва да работят с Европейската комисия чрез индустриален кодекс за поведение. Те също така ще трябва да наблюдават и докладват всякакви инциденти от моделите с изкуствен интелект.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ