Грешка на новия чатбот на Google изтри 100 млрд. долара от капитализацията на Alphabet

Грешка на новия чатбот на Google изтри 100 млрд. долара от капитализацията на Alphabet

Грешка на новия чатбот на Google изтри 100 млрд. долара от капитализацията на Alphabet

Alphabet търси начини да увери хората, че все още е в предните редици в надпреварата за най-добрата технология за изкуствен интелект. Засега обаче интернет гигантът дава грешни сигнали, пише Би Би Си.

Реклама, предназначена да демонстрира новия чатбот с изкуствен интелект на компанията показа, че той отговаря неправилно на запитване.

Акциите на Alphabet поевтиняха 7,68% в сряда, изтривайки 100 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията майка на Google.

В промоционално видео, публикувано в Twitter, чатботът, известен като Bard, бе попитан какво може да каже на деветгодишно дете за открития на космическия телескоп James Webb.

Bard отговори, че телескопът е първият, който прави снимки на планета извън нашата Слънчева система, когато всъщност това постижение е от 2004 г. и е на т. нар „Много голям телескоп“ (VLT), управляван от Европейската южна обсерватория. Много астрономи бързо откриха грешката.

„Защо не проверихте фактите около този пример, преди да го споделите?“ отговори в Twitter Крис Харисън, сътрудник в Нюкасълския университет.

Инвеститорите също бяха разочаровани от презентацията, която компанията направи относно плановете си за внедряване на изкуствен интелект в своите продукти.

Google е под натиск от края на миналата година, когато OpenAI, подкрепен от Microsoft, представи нов софтуер ChatGPT. Той бързо се превърна в хит в мрежата заради възможностите си взима изпити за университет от Бръшляновата лига, да композира текстове за песни и да отговаря на множество въпроси.

Тази седмица Microsoft заяви, че нова версия на неговата търсачка Bing, която изостава от Google от години, ще използва технологията ChatGPT в още по-усъвършенствана форма.

Въпреки че инвеститорите бързо се нахвърлиха на новите услуги с изкуствен интелект, скептиците предупредиха, че прибързаното пускане на технологията повишава рисковете от грешки или от предоставянето изкривени резултати, както и проблеми с плагиатството.

Говорител на Google каза, че грешката подчертава „важността на стриктния процес на тестване, нещо, което започваме тази седмица с нашата програма Trusted Tester“.

„Ще комбинираме външна обратна връзка с нашите собствени вътрешни тестове, за да сме сигурни, че отговорите на Bard отговарят на високата летва за качество, безопасност и закръгленост в информацията от реалния свят“, казаха от компанията.

Миналия месец Alphabet съкрати 12 000 работни места - около 6% от работната си сила в световен мащаб.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ