Технологии

Откриха универсалния строителен материал – полимерни тухли без хоросан

Откриха универсалния строителен материал – полимерни тухли без хоросан

Откриха универсалния строителен материал – полимерни тухли без хоросан

Изследователи от университета Флиндърс в Австралия са разработили технология за създаване на универсален строителен материал на базата на полимери, чието производство не генерира въглеродно замърсяване. Това ще го направи полезна алтернатива на бетона и цимента, чието производство произвежда огромно количество вредни емисии в атмосферата. Става въпрос за полимерна тухла, която не се нуждае от хоросан за закрепване в зидарията, защото самата тя надеждно прилепва към съседните тухли.

Технологията се основава на методите за преработка на сярата, която в момента е отпадък в различни индустриални процеси. Австралийските технолози са взели сяра и дициклопентадиен, отпадък от преработката на петролни продукти, и са ги смесили с рапично масло. Резултатът е нов полимер, който се нагрява, за да се оформи в тухли с правилния размер. Главната характеристика на този материал е, че когато се третира с катализатор на базата на амините от полимера се задейства взаимодействия между сяра и сяра. Веществото в съседните тухли се пренарежда и след изпаряването на катализатора, то става всъщност едно цяло. Получената фуга е по-здрава от циментова замазка или строително лепило.

Полимерните тухли са хидрофобни и устойчиви на различни атмосферни условия. Австралийските учени направиха и тестова версия на полимерна тухла, пълна с въглеродни влакна, което увеличи здравината на материала 16 пъти. В момента те си партнират с Clean Earth Technologies, за да се справят с предизвикателството и да са готови за масовото производство на тези тухли.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ