Инженери направиха микрочип-винзавод

Инженери направиха микрочип-винзавод

Американски инженери са разработили микроскопично устройство, което осигурява непрекъснато производство на вино, съобщава Gizmodo.

Даниел Атингер и колегите му се надяват, че микрозаводът за вино ще помогне на производителите да проучат по-добре процеса на ферментация. Именно тя влияе най-много на качеството на виното – различните видове дрожди създават различни нотки във вкуса и аромата на виното.

„Винзаводът-микрочип“ може да произведе до 1 милилитър вино на час — за сравнение, стандартната процедура на ферментация отнема до две седмици.

Миналата година учените установиха, че не сортът на гроздето, климатът или времето играят ключова рола за уникалността на различните вина, а дрождите (Saccharomyces cerevisiae), чиито генетични особености са уникални във всяка географска зона, където се отглежда грозде. Това значи, че когато експертите по винарство говорят за уникалните особености на почвата, където расте един или друг сорт грозде, по-скоро трябва да се има предвид  какви са характерните за региона едноклетъчни гъби.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Коледните бонуси в Словения стават задължителни
​​​​​​​Круизен кораб с над 200 души на борда заседна в река Дунав заради ниско ниво на водите
„Киев пост“: Освен в Румъния, САЩ ще намалят военното си присъствие и в България, Унгария и Словакия
Българите плащат двойно по-ниски сметки за ток от средното за ЕС
В навечерието на Хелоуин: Тиквата може да крие токсични тайни
Лишават принц Андрю от титлите му
Печалбата на банките у нас нараства с близо 4 на сто на годишна база
Си Дзинпин призовава азиатските държави да поддържат веригите за доставки стабилни и да работят заедно в „бурните“ времена