Пекин: Няма забрана за използване на iPhone от държавни служители

Пекин: Няма забрана за използване на iPhone от държавни служители

Пекин: Няма забрана за използване на iPhone от държавни служители

Китай не е въвел никакви закони или разпоредби, забраняващи на държавни служители да използват или купуват чужди смартфони, заяви китайското външно министерство в отговор на появилата се в медиите информация, че на държавните служители е забранено да използват смартфони iPhone, предаде Си Ен Би Си.

„Китай не е издал никакви закони, разпоредби или политически документи, забраняващи закупуването и използването на мобилни телефони от чужди марки като Apple“, каза говорител на Министерството на външните работи на редовен брифинг в сряда в Пекин.

Акциите на Apple се понижиха с цели 4% миналата седмица, след като „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че на служителите в централните правителствени агенции е забранено да използват iPhone за работа и дори да внасят смартфоните в държавните служби, позовавайки се на запознати източници. Блумбърг съобщи, че Китай планира да разшири забраната до подкрепяни от правителството агенции и държавни предприятия.

Според  „Уолстрийт джърнъл“  инструкциите са били дадени устно или в чат групи, но не е имало официални насоки по въпроса. Министерството на външните работи изрично отрече съществуването на каквато и да е официална политика, забраняваща използването на чужди телефони, но не обърна внимание на неофициалните насоки, за които съобщава изданието.

Акциите на Apple поевтиняха с 1,19% в сряда, ден след като компанията представи новия iPhone 15.

Говорителят на външното министерство също обърна внимание и на неуточнени „инциденти със сигурността“, свързани с iPhone.

„Наистина наскоро забелязахме, че много медии разкриха инциденти със сигурността, свързани с мобилни телефони на Apple. Китайското правителство отдава голямо значение на информационната и мрежовата сигурност“, каза той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ