Плазмена технология ще пробива тунели по-бързо и по-евтино

Плазмена технология ще пробива тунели  по-бързо и по-евтино

Плазмена технология ще пробива тунели по-бързо и по-евтино

Съвременните технологии в областта на тунелното строителство далеч не са съвършени. Те се свеждат до факта, че специални машини, оборудвани с режещи глави, си проправят път в скалната маса. В резултат на това, работата под земята става скъпа и изключително бавна. Така лидерът в подземните сондажи The Boring Company на Илон Мъск,  има проект за сондажна платформа, способна да обработва до 250 метра на ден.

Други компании са по-бавни и разходите им са колосални, но също остават в съревнованието. Но какво става, ако има технология, която позволява изграждане на подземни съоръжения 100 пъти по-бързо и 98% по-евтино? Предлага се от стартъпа Earthgrid. Същността на технологията е вместо механично въздействие върху камъка, да се използва бластиране при висока температура и налягане. Тези процеси водят до раздробяване, издухване и дори изпаряване на скалния материал. Компанията е разработила набор от оборудване, което може да работи автономно под земята, като пробива дълги тунели без да спира. Единственото изискване е непрекъснато захранване с електрическа енергия, но което елиминира появата на вредни емисии.

Технологията Earthgrid се основава на система от плазмени горелки, монтирани на специален диск. Горелките са разположени на диска, ко отговарят на изискванията на  спиралата на Фибоначи, така че пламъкът от тях да покрива целия диаметър на бъдещия тунел. По време на работа дискът се върти и скалата се изхвърля обратно, за да бъде извадена от работната зона с електрически колички. По този начин може да бъдат изграждани тунели с различни диаметри - технологията е с лесно променящ се мащаб. Скоростта на проникване достига фантастична стойност за сондажите - 1 км на ден. Използването на този нов подход може да съживи иначе неизгодни икономически проекти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ