Шефът на Microsoft: Управленската структура на OpenAI има нужда от промяна

Шефът на Microsoft: Управленската структура на OpenAI има нужда от промяна

Шефът на Microsoft: Управленската структура на OpenAI има нужда от промяна

Управленската структура на OpenAI трябва да се промени. Това заяви пред Си Ен Би Си главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела три дни след внезапното уволнение на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман.

„В този момент мисля, че е много ясно, че нещо трябва да се промени около управлението“, каза Надела. Той добави, че Microsoft ще има „добър диалог с борда на директорите на компанията по този въпрос“.

В първото си интервю за пресата след отстраняването на Алтман, Надела отхвърли опасенията за дългосрочни щети в OpenAI и каза, че критичните изследвания на изкуствения интелект продължават, както и партньорството с Microsoft. Но коментарите му не дадоха много яснота относно това къде в крайна сметка ще се озоват Алтман и съоснователят на OpenAI Грег Брокман, който беше председател на компанията.

Рано сутринта в понеделник Надела каза, че Алтман, Брокман и техните колеги ще се присъединят към Microsoft като част от нова изследователска група за изкуствен интелект. Тази новина последва съобщението, че бившият главен изпълнителен директор на Twitch Емет Шиър е назначен за временен ръководител на OpenAI. В течение на деня обаче се появиха неясноти относно присъединяването на Алтман и Брокман към Microsoft.

Стотици служители на OpenAI подписаха писмо до борда на компанията с искане за оставки от неговите членове, тъй като в противен случай служителите могат да изберат да напуснат и да се присъединят към бившия си шеф в Microsoft.

Надела каза, че отслужителите на OpenAI зависи дали те ще останат на сегашните си роли или ще се преместят в Microsoft, като добави, че неговата компания има това, от което се нуждае, за да продължи да прави иновации сама.

„Отворен съм и към двете опции“, каза той.

Бързото връщане на Алтман в OpenAI започна да изглежда като реална възможност още в събота, когато се появиха новини, че група видни инвеститори, включително Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital и Sequoia Capital, работят за отмяна на решението на борда от предходния ден. Нито една от тези фирми няма места в борда и те бяха хванати неподготвени от решението.

В публикация на X късно вечерта в събота Алтман написа, „много обичам екипа на OpenAI“. Брокман, който напусна компанията, след като бордът го отстрани като председател заедно с премахването на Алтман, отговори на този коментар със символ на сърце. Други служители на OpenAI направиха същото.

Надела каза пред Си Ен би Си, че Microsoft уважава нестопански корени на OpenAI и споделя убеждението си, че ИИ трябва да бъде разработен и разпространен по безопасен начин.

„Искаме да сме сигурни, че от първия ден адресираме не само с предимствата на технологията, но и нежеланите последици от технологията, вместо да чакаме нещата да се случат“, коментира Надела.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ