Тайният двигател на продуктивността

 Тайният двигател на продуктивността

Тайният двигател на продуктивността

Когато става дума за начини за увеличаване на продуктивността, много от нас търсят техники за спестяване на време. Повечето хора не свързват нивото на производителност с това дали човек е по-мил и по-добър с останалите, но при по-задълбочен анализ ще откриете ясна връзка между двете. Да бъдете най-добрата си версия ще ви позволи да увеличите фокуса и да вървите повече работа, казва Вишен Лакиани, автор на „The 6 Phase Meditation Method“.

„Най-важното нещо, което трябва да правим всеки ден, е да поддържаме състояние на блаженство“, казва Лакиани, съосновател на уелнес платформата Mindvalley, която има повече от 10 млн. абонати по цял свят.

„Проучвания върху коефициента на позитивност (PQ), който представлява съотношението на положителните мисли като част от общите мисли на човек, показват, че колкото по-висок е вашият PQ, толкова по-продуктивен сте в работата си“, обяснява той.

Вместо обаче да използва медитацията по традиционния начин, или иначе казано за подобряване на концентрацията, Лакиани я използва за оптимизиране на позитивните черти на характера, така че човек да бъде по-добър“.

„Най-важното нещо в живота е вашето ниво на личностно израстване“, казва той. „Хората, които наистина имат страхотен живот, не се справят страхотно само в работата. Те имат пари, добри отношения, блестящо здраве и стабилно емоционално състояние. Всичко това изисква да поставите растежа като най-важното нещо в живота си“, казва той.

Култивиране на доброта

Фокусирането върху растежа обаче може да бъде водено от егото. Това прави способността да бъдеш добър към себе си и към другите е основно умение. Всъщност Лакиани нарича добротата суперсила и най-добрия инструмент за подобряване на продуктивността. Това умение обаче е сравнително рядко срещано, тъй като не сме в състояние да бъдем мили, когато сме изправени пред стрес, претоварване или страх.

„Тези неща ни карат да преминаваме към режим на оцеляване“, казва той. „Когато сте в режим на оцеляване, всичко опира до самите вас. Всеки друг човек, всяко противоположно политическо мнение и всяка конкуренция се разглеждат като заплаха“, обяснява.

Можете да се изолирате от постоянен режим на оцеляване, като практикувате няколко от фразите на медията на Лакиани.

Демонстриране на състрадание

Първата стъпка в  медитация е възприемане поход, базиран на състраданието. „Проучванията показват, че състраданието действително намалява безпокойството“, казва Лакиани. „Това намалява възприеманите от вас заплахи. Например, ако някой ви изпревари на магистралата с голяма, не го смятайте за глупак. Просто си помислете: „Хм, чудя се за какво бърза“, съветва той.

Лакиани  предлага първо да покажете състрадание към семейството си. След това разширете практиката към вашите колеги, вашия град, държава и накрая света.

„Наричам това„ съзнание за единство “, казва Лакиани. „Това означава разширяване на състраданието не само към собствения ви живот, но и към всичко около вас, във все по-големи и по-широкообхватни кръгове“, добавя той.

Практикуване на благодарност

Втората стъпка е практикуването на благодарност – процес, който ви поставя в състояние на признателност. Благодарността повишава серотонина в тялото ви и това всъщност ви прави по-устойчиви на стрес, казва Лакиани.

„Въпреки че светът около вас може да е по-стресиращ, като например чрез натрупването на работа, вие сте в състояние да се справите с него, без да се чувствате толкова претоварени или стресирани, както обикновено“, казва той. „Благодарността всъщност е толкова мощна, че учените казват, че това е човешката характеристика, която най-много се свързва с общото състояние на благополучие. И колкото по-добро е вашето благополучие, толкова по-добре сте подготвени да бъдете устойчиви на стрес“, обяснява той.

………..

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ