Twitter заведе дело срещу Мъск

Twitter заведе дело срещу Мъск

Twitter заведе дело срещу Мъск

Технологичната компания Twitter заведе дело срещу милиардера Илон Мъск в специализиран съд в щата Делауеър, след като главният изпълнителен директор на Tesla се отказа от придобиването на социалната мрежа за 44 млрд. долара.

Twitter твърди в иска, че Мъск, след като е сключил обвързващо споразумение за сливане, сега „отказва да спази задълженията си към Twitter и неговите акционери, тъй като сделката, която е подписал, вече не служи на личните му интереси“.

Дотук се стигна, след като миналата седмица Мъск заяви, че се е отказал от плановете си да придобие социалната мрежа, като аргументира решението си с многобройни нарушения на споразумението за придобиване на социалната мрежа. Той каза, че от Twitter също така не са му представили достатъчно информация за дела на спам и фалшивите акаунти в платформата.

Делото, заведено във вторник, бележи началото на съдебна битка, която се очаква да се проточи дълго време, като Twitter цели да принуди милиардера да финализира сделката и да плати 54,20 долара на акция за компанията.

Правни експерти казват, че е трудно да се предскаже какъв ще бъде резултата от спора, като сред вариантите са Мъск да бъде принуден да плати 1 млрд. долара неустойка за провала на сделката, предоговаряне на споразумението при нова цена и дори оттегляне на Мъск без никаква компенсация за Twitter.

От съдебната документация става ясно, че Twitter иска четиридневен процес през септември.

Twitter твърди още, че поведението на Мъск по време на опитите му за придобиване социалната мрежа е било „недобросъвестно“ и обвини главния изпълнителен директор на Tesla, че е действал против сделката, тъй като „пазарът е започнал да се обръща“.

В иска се твърди, че това, което Мъск казва, за да прекрати сделката, включително за ботове в платформата услугата, е „оправдание“.

Мъск обяви планове да закупи Twitter за 54,20 на акция през април. Акциите на компанията се търгуваха за малко над 34 долара в края на търговската сесия във вторник..

Twitter приписва поевтиняването отчасти на действията на Мъск, въпреки че други компании от сектора също отбелязаха спад на цените на акциите си през същия период.

„От подписването на споразумението за сливане, Мъск многократно е пренебрегвал Twitter и сделката, създавайки бизнес риск за Twitter и натиск за намаляване на цената на акциите“, се казва в иска на Twitter.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ