В Тексас строят цял жилищен комплекс от 100 къщи на 3D принтер

В Тексас строят цял жилищен комплекс от 100 къщи на 3D принтер

В Тексас строят цял жилищен комплекс от 100 къщи на 3D принтер

3D принтирането в строителството се развива с много бързи темпове. Днес това е жизнеспособна и обещаваща технология, която има всички шансове да стане доминираща в индустрията. Точно сега, в Тексас, The Genesis Collection в Wolf Ranch разгръща грандиозен проект за изграждане на цял жилищен комплекс от 100 къщи с помощта на 3D печат. Директорът на компанията разработчик на технологията и строител Джейсън Балард казва, че това е първият път, когато технологията за 3D принтиране се използва в строителния бизнес в такъв голям мащаб.

Роботите на Icon вече са започнали работа в покрайнините на град Остин. „Първата цигулка“ в изпълнението на проекта е фирменият 3D принтер Vulcan. От дюзата му се изцежда патентована смес Lavacrete, която прилича на бетон и чрез която се оформят стени и прегради. Когато рамката е готова, работниците довеждат къщите до 100% готовност. Те издигат покрив, под, монтират врати и прозорци, свързват комуникациите. Къщите приличат на ранчо и имат площ от 146 до 196 квадратни метра.

Експертите отбелязват, че използването на нови технологии и нови материали ги прави по-издръжливи и удобни. Къщите отговарят на всички необходими изисквания, енергийно ефективни и удобни за живеене. Освен това още на етап строителство те са оборудвани с „умни“ компоненти – интелигентни домофони и системи за сигурност, а вградените соларни панели поемат част от енергийните нужди.

Цената на такова жилище ще бъде по предварителни оценки 450 000 долара. Приемът на поръчки ще започне през 2023 г., но още сега проектът привлича значителен интерес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ