Населението на гръцкия остров Иос нарасна с 13%

Населението на гръцкия остров Иос нарасна с 13%

Населението на гръцкия остров Иос нарасна с 13%

Гръцкият остров Иос регистрира 13%-но увеличение на населението, според данните от преброяването през 2021 г., официално обявени от Гръцката статистическа служба (ELSTAT). Жителите на острова са 2297 спрямо 2024 жители през 2011 г. Това нарежда Иос на четвърто място по ръст на населението в национален мащаб и на първо място сред останалите острови на Цикладите.

„Официалните данни потвърдиха това, което ние изпитваме – островът ни расте и се развива. Ставаме повече и се ангажираме да продължим, да подобрим условията на живот на нашите съграждани, да преодолеем изолацията и да създадем стимули за отседналост на нашия остров през цялата година, а не само през сезона”, подчерта кметът Гкикас Гкикас, цитиран от Greel City Times.

„Всички знаем, че особено през зимните месеци животът на острова е труден. Борим се с несгодите и непрекъснато укрепваме нашата инфраструктура и услуги, за да осигурим по-удобно и качествено ежедневие за всички”, добави Гкикас.

През 70-те години Иос е бил убежището на хипитата, а през 80-те и 90-те години става топ дестинацията за младите хора. Неговите плажове, пейзаж и традиционна кухня  да се конкурират с останалите популярни острови на Архипелага, като Санторини и Миконос.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ