Британската лира достигна рекордно високи стойности спрямо долара

Британската лира достигна рекордно високи стойности спрямо долара

Британската лира достигна рекордно висока стойност спрямо долара за последните 6 месеца, тъй като търсенето на американската валута остана под натиск след оповестяването на последните данни за състоянието на търговия на дребно в САЩ, съобщава Investing.

Тази сутрин, GBP/USD удари 1,5789 – най-високата стойност от ноември 2014 година.

Доларът е под натиск, след като вчера Министерството на търговията в САЩ зави, че търговията на дребно не е оправдала очакванията за 0,5% ръст – 0,1% като данните не вземат предвид продажбата на автомобили.

Информацията подчерта очакванията, че Федералният резерв ще отложи покачването на лихвите за по-късно тази година, след като наскоро стана ясно, че американската икономика е отбелязала ръст от само 0,2% за първото тримесечие.

Британската лира се възстанови, след като вчера Bank of England понижи очакванията си към икономическия растеж за 2015 до 2,4%, от 2,9% преди три месеца.

Централната банка добави, че очаква инфлацията, която в момента е с рекордно ниската стойност от 0%, да се покачи до 2%-ната цел в следващите 2 години.

Вчера стана ясно, че безработицата на Острова е отбелязала лек спад от 5,6% през март до 5,5% през последния месец, достигайки най-ниската си стойност от септември 2008 година насам.

Британската валута остава слаба спрямо еврото – 0,7238.

  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ