В какво е добре да се инвестира сега, според Бил Грос

 В какво е добре да се инвестира сега, според Бил Грос

Легендарният инвеститор Бил Грос, наричан често „Кралят на облигациите” смята, че умишлено задържаните дълго време ниски лихвени проценти – политика, водена не само в САЩ, но и в Европа, а и у нас – унищожава потенциала на всякакви видове активи. Затова, сега е най-добре парите да се съхраняват във вид на налични средства, препоръчва в месечните си инвестиционни прогнози за септември Грос, който е и облигационен мениджър в Janus Capital.

Глобалната финансова и парично-кредитна политика в момента не е конструктивна, не допринася за увеличаване на темповете на икономически ръст, смята Грос.

"Ако това продължи, прирастът на пазарите на акционерен капитал и бъдещи доходи ще бъде ограничен или дори отрицателен.
Висококачествените пазари на облигации предлагат малка доходност по отношение на тежестта на риска. Частният капитал и хеджирането не могат дълго да процъфтяват, ако ръстът на световната икономика остава слаб", казва още той и препоръчва: ”По мое мнение сега е най-добре парите да се съхраняват във вид на налични средства или инструменти като краткосрочни корпоративни облигации с падеж 1-2 години. Доходността няма да е голяма, но както казва Уил Роджърс по време на Голямата депресия: "Не се тревожа толкова за възвръщаемостта на капитала на парите ми, колкото за възвръщаемостта на самите пари ". Проблемът е в това, че ако просто получим само парите си обратно, то можем да забравим за излизане в пенсия, плащане на обучението на децата ни или добра медицинска застраховка."

И, както смята Грос, всичко това сочи, че целият свят просто е „прецакан”.

"Сблъскахме се със световна загадка. Нулевите процентни ставки ограничават бъдещия прираст на капитал. Ако пък бъдат завишени, то темповете на икономически ръст ще бъдат отрицателни. Финанси, основани на капитализъм с нулева процентна ставка, създават понастоящем глобални дисбаланси, които възпрепястват ръста и унищожават шансовете за „предишния и нормален просперитет ".

Тази своя теория Грос е развивал неведнъж и сега отново повтаря: светът е изправен пред „нова норма”, където лихвените проценти и доходността на инвестициите още дълго време ще останат ниски.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ