Искат да отменят парите в брой, за да ни контролират?

Искат да отменят парите в брой, за да ни контролират?

Искат да отменят парите в брой, за да ни контролират?

ЕЦБ взе важно решение: за отмяна на банкнотата от 500 евро. Макар че повечето от нас никога не са държали в ръцете си такава банкнота, това решение би трябвало да ни вълнува. Ето защо:

Лилавата банкнота от 500 евро няма добър имидж. Смята се, че именно тя често се ползва от престъпници, терористи и перачи на пари. Сумата от 1 милион евро, например, се побира в куфарче с размерите на лаптоп, докато същата сума в банкноти от по 50 евро би заела огромен сак, който ще тежи около 25 килограма. Още в средата на април ЕЦБ обяви намеренията си да поведе по-решителна борба срещу организираната престъпност и прането на пари, включително и чрез отмяна на банкнотата с най-високата досега номинална стойност.

Далеч не всички експерти в Европа споделят позицията на ЕЦБ. „Свободата си отива стъпка по стъпка”, коментира Карл-Лудвиг Тиле, член на Управителния съвет на германската Бундесбанк. "Не съм чувал в страните, в които има ограничение за плащанията в брой - като например Франция и Италия, престъпността да е по-ниска, отколкото в останалите държави. Съмнително е дали терористите и другите престъпници ще се откажат от своите намерения само защото я няма банкнотата от 500 евро”, казва Тиле.

Началото на края?

Фридрих Шнайдер, експерт по проблемите на сенчестата икономика от университета в Линц, Австрия, твърди на свой ред, че прането на пари отдавна вече се извършва не чрез пари в брой, а чрез финансови сделки в интернет и с помощта на фирми-пощенски кутии. Така че използването на пари в брой де факто вече не играе никаква роля.

Шефът на Бундесбанк Йенс Вайдман е на същото мнение, а въпросът, който задава, звучи реторично: „Вярвате ли наистина, че ако я няма банкнотата от 500 евро, няма да има и престъпления?”. Вайдман се опасява, че отказът от тази банкнота ще разклати доверието в общата валута, а европейските граждани ще останат навярно с впечатлението, че постепенно им се налага отказ от всички пари в брой. Тези подозрения вероятно не са неоснователни. Мнозина експерти смятат, че това е началото на края на плащанията в брой. И ако действително се стигне дотам, ще имаме т.нар. „прозрачен потребител”, над когото държавата ще има пълен контрол. След като може да проследи всяко негово плащане с карта, тя ще познава навиците, предпочитанията и желанията му - при това по-добре от собствените му роднини. В този смисъл ограничаването или дори отмяната на плащанията в брой представлява удар срещу свободата на гражданите. Затова Бундесбанк винаги е пледирала хората да имат правото сами да решават как да плащат в магазините - в брой или по банков път.

От полза за банките

Отмяната на парите в брой би била от полза основно за банките, тъй като те ще контролират всяко движение на капитали. Днес е друго: ако човек няма доверие на банките, може да държи парите си вкъщи под дюшека, макар че това едва ли е особено разумно. Така например в разгара на европейската финансова криза много хора изтеглиха спестяванията си от банките, тъй като се опасяваха от евентуални фалити.

Отмяната на банкнотата от 500 евро повдига и редица практически въпроси. Като например: как ще изтеглят от обращение въпросните банкноти - наведнъж или постепенно? Знае се само, че наличните в момента 600 милиона банкноти от по 500 евро ще трябва да се подменят, а това означава, че ще се наложи да се печатат нови пари. От "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" са изчислили, че това ще струва над 500 милиона евро.

Общественото мнение в Германия е категорично срещу отмяната на банкнотата от 500 евро. Актуално допитване на университета в Нюрнберг сочи, че 80 процента от анкетираните са против тази мярка. И накрая един любопитен факт: германската марка, която си отиде в края на 2001 година, е жива и до днес - под дюшеци и из чекмеджета по цял свят дремят близо 13 милиарда марки.

Източник: "Дойче веле"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ