Корекцията в САЩ се засилва

Корекцията в САЩ се засилва

Корекцията в САЩ се засилва

Разпродажбите на фондовите пазари в развитите страни се ускориха през миналата седмица. Тя се оказа най-слабата за щатските индекси от 2012 г. насам, което определено започна да притеснява инвеститорите. Особено силно потвърждение за корекцията можеше да се намери в големите разпродажби на транспортните компании.

Транспортният индекс на Dow Jones загуби 7% през миналата седмица, като за сравнение спадът на индустриалните дружества беше близо 3%. Технологичните книжа и по-малките компании също се представяха по-слабо. Инвеститорите бягат от рисковите позиции в очакване на нов спад.

Корекцията в известна степен може да се нарече очаквана, защото през последните две години нямаше по-сериозни спадове на щатския пазар и оптимизмът беше подклаждан от монетарните стимули. Потвърждение за зависимостта от ниските лихви стана реакцията на пазара след публикуването на коментара на Федералния резерв от последното заседание. Банкерите може и да отложат повишаването на лихвите, защото се притесняват за растежа и за ефекта от силния долар върху икономиката.

Европейските индекси също паднаха под влияние на поредните слаби данни. Статистиката не изненада пазарните участници със съществено влошаване в региона, но явно инвеститорите не очакваха толкова силно намаление на промишлеността в Германия.

Санкциите срещу Русия вече имат трайно отражение върху Европа, а инвеститорите не виждат повод за оптимизъм в печатането на пари от Европейската централна банка. Затова и спадовете на големите пазари са много близки до представянето на обичайно по-слаби страни като Испания и Португалия.

Цветослав Цачев, "Елана Трейдинг"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите