Край на „вечния длъжник” у нас

Край на „вечния длъжник” у нас

Край на „вечния длъжник” у нас

Промени в Закона за задълженията и договорите, внесени в парламента от депутати от ГЕРБ, слага край на „вечния длъжник“. Те предвиждат да се въведе абсолютен 10-годишен давностен срок, след изтичането на който всички необезпечени задължения на гражданите да се погасяват. Изключение се предвижда само в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено. Новият ред за погасяване на дълговете по давност няма да се прилага за едноличните търговци, посочва „Стандарт”.

В последните години има редица случаи на изпълнителни производства срещу граждани, които продължават над 10 години, а в някои случаи и над 15 години, гласят мотивите към проекта. През цялото това време на длъжника се начисляват лихви, такси и разноски, които в повечето случаи многократно превишават самата главница на задължението, посочват депутатите. Изпълнителните производства могат да продължат до безкрайност, въпреки че длъжникът е загубил голяма част или цялото си имущество и няма възможност да изплати дълговете си. Съгласно действащото законодателство при смърт на длъжника събирането на борчовете се насочва срещу неговите наследници. В българските закони има добра процедура за обявяване на фалит на търговци, но не и на граждани. Липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси задълженията си, да започне процедура по фалит, пише още в мотивите.

В Данъчноосигурителния процесуален кодекс е въведен 10-годишен давностен срок за погасяване на всички задължения на фирми и граждани към бюджета. Сега депутатите предлагат да се прилага един и същи режим за погасяване по давност на всички задължения на гражданите. Това ще им даде шанс да започнат на чисто и да градят своята семейна икономика, гласят мотивите на депутатите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ