Работодатели планират лек ръст на заплатите

Работодатели планират лек ръст на заплатите

Работодатели планират лек ръст на заплатите

Запазване на заетостта и минимален ръст на възнагражденията от 4-5%. Такива са очакванията на работодателите за новата година. Данните са от проучване, направено за bTV сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.

Работодателите са по-скоро умерени оптимисти, но несигурността преобладава. Проучването показва, че 84 на сто от фирмите не планират да наемат нови хора. Така че ръстът в заетостта тази година изглежда ще е минимален. 5% от участвалите в проучването работодатели планират съкращения.

На този фон около 40 на сто от работодателите все пак планират минимален ръст в заплатите. Очакванията са за увеличение от около 5%.

Според бизнеса поредното увеличение на минималната заплата ще има по-скоро отрицателен ефект - свиване на заетостта в бедните региони и ръст на сивия сектор. 15 на сто от анкетираните работодатели обаче очакват ръстът в минималните доходи да повлече и останалите.

Умерено оптимистични са и прогнозите за икономическия ръст у нас и на Европейската комисия и на Финансовото министерство. Очакванията са за растеж от 1.5% до 2%.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ