1,278 трлн. евро в брой и на депозити са държали правителствата в ЕС през първото тримесечие на 2023 г.

1,278 трлн. евро в брой и на депозити са държали правителствата в ЕС през първото тримесечие на 2023 г.

Делът на валутните и депозитни активи на правителствата на страните членки от ЕС се е равнявал на 19,5% от общите финансови активи на сектор "Държавно управление" в ЕС или 1 278 млрд. евро. Това показват данните на Евростат, оповестени днес.

Правителствата поддържат пари в банкови сметки и налични резерви, за да извършват ежедневни плащания. 

 

Валутните и депозитни активи обикновено намаляват в края на четвъртото тримесечие на всяка година, тъй като някои държави започват да извършват различни плащания преди края на годината, с което се съкращава балансовата сметка. С излишните депозити правителствата могат например да намалят брутния си дълг чрез повторно изкупуване на държавни облигации. Притежаването на прекомерни парични резерви може да доведе до пропуснати възможности за държане на други активи (с по-висока доходност), очтитат от Евростат. 

От европейската статистическа служба уточняват още, че в началото на пандемията COVID-19 през първата половина на 2020 г. правителствата увеличиха значително депозитните си активи поради нетното поемане на дългови задължения, надхвърлящи финансирането на дефицитите.

Депозитите съставляваха 23,1% от общите финансови активи в пика си през третото тримесечие на 2020 г. Намалението на депозитите, наблюдавано през последните две тримесечия на 2022 г., отразява главно използването на натрупаната през предходните години ликвидност за финансиране на дефицитите, отбелязват от Евростат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ