Биткойнът е на път да запише най-добрия си януари от десетилетие

Биткойнът е на път да запише най-добрия си януари от десетилетие

Биткойнът е на път да запише най-добрия си януари от десетилетие

Очаква се биткойнът да запише най-добрия си януари от 2013 г. насам на базата на очакванията, че затягането на паричната политика на централните банки и кризата в крипто сектора отслабват, пише YahooFinance.

Най-популярната криптовалута е поскъпнала с около 40% от началото на годината, като е регистрирала по-голям напредък през първи месец за годината само в два случая в миналото, когато тя е била в началния стадии на своето развитие.

Към 16:00 часа българско време биткойнът се разменяше за 23 061,49 долара, което е спад от 2,04% за последните 24 часа.

По-малки дигитални монети като Solana, Axie Infinity и Decentraland са удвоили стойността си, допринасяйки за общия ръст от 280 млрд. долара при дигиталните активи.

Възстановяването от миналогодишното дълбоко поражение е част от по-широко съживяване на апетита за рискови активи поради очакванията, че централните банки ще забавят повишаването на лихвените проценти и може би дори ще обърнат курса, понижавайки лихвите по-късно тази година, тъй като инфлацията се охлажда.

Ръстът при виртуалните монети идва на фона на сагата със срива на крипто борсата FTX на Сам Банкман-Фрайд, фалита на крипто кредитора Genesis и поредица от мащабни съкращения в индустрията.

„Януари „е чувства като месец на ново начало, с нарастваща яснота по отношение на процедурите по несъстоятелност, корпоративните преструктурирания и пазарните фундаменти, сочещи към това, че дъното вече е зад нас“, пише Ноел Ачесън, автор на бюлетина „Crypto Is Macro Now“.

Въпреки това има много скептици, които се съмняват в устойчивостта на възстановяването на крипто и технологичните акции. Един от рисковете е, че мекото икономическо приземяване, на което се надяват пазарите, е илюзия, тъй като лихвите трябва да останат по-високи за по-дълго време.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл също може да напомни на инвеститорите, че централните банкери планират да държат лихвите завишениза известно време. Той трябва да говори след очакваното ново повишаване на лихвите от Фед тази седмица.

Някои сектори от световните пазари също алармират за проблеми. Например, хедж фондовете са направили най-големия мечи залог върху фючърсите на облигации в историята, в противоречие с наратива, че пикът в повишенията на лихвите е близо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ