Борсов наблюдател: Банките откриват сезона на корпоративните печалби

Борсов наблюдател: Банките откриват сезона на корпоративните печалби

Корпоративните отчети ще са водещата новина за пазарите през тази седмица, защото периодът на публикуването им започна и вече 6% от акциите в щатския индекс S&P 500 оповестиха резултатите си за второто тримесечие.

Все още е рано да се правят изводи, но очакванията на анализаторите са за близо 7% намаление на финансовите резултати на годишна база. Много рядко тези прогнози не се сбъдват, както се случи през втората половина на миналата година.

Инвеститорите залагат на бързо възстановяване на растежа на печалбите до края на годината, така че дори и слаби резултати за вече минал период няма да доведат до съществен ефект върху цените на акциите. Но всяка прогноза на компания за влошаване на резултатите им през следващите тримесечия, ще бъде наказана със значителни разпродажби. Затова статистиката за реакцията на цените след публикуваните отчети ще ни даде представа до каква степен преобладават позитивните очаквания.

Първите водещи компании с отчети станаха някои от големите банки. JPMorgan и Wells Fargo оповестиха добро представяне заради търсенето на кредити и по-високите лихви по тях. Американският потребител продължава да харчи пари, но компаниите в страната подхождат по-предпазливо.

Банките освен това предпочитат да отделят повече провизии за лоши кредити, с което и намаляват финансовите си резултати. Не е учудващо, че позитивните новини за печалбите им нямаха еднозначно добра реакция в цените на акциите.

Намалението на инфлацията, което отчете статистиката за юни, подобрява шансовете да спре покачването на лихвите и подкрепя инвестициите в технологии. Затова и последната седмица доведе до по-добро представяне на технологичните компании, заедно с други циклични сектори. Все повече компании се включват към растежа на пазара и това доведе до покачването на индекса S&P 500 до 4500 пункта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ