Борсов наблюдател: На фокус са корпоративните отчети

Борсов наблюдател: На фокус са корпоративните отчети

Борсов наблюдател: На фокус са корпоративните отчети

Оптимизмът на пазарите се завръща, но само в известна степен. Икономическите данни от предходната седмица показаха продължаване на успокояването на инфлацията и това донякъде се прехвърли върху настроенията на инвеститорите.

Седмицата се очертава с фокус към икономически новини от САЩ, корпоративните отчети за четвъртото тримесечие на миналата година и не на последно място, заседанието на японската централна банка.

Тя започна с показателите за икономически растеж и безработица от Китай, които бяха по-добри от прогнозите, но и се влошават на тримесечна база. Динамиката е значителна, защото китайската икономика се отваря след дълго време на ограничения свързани с COVID-19.

Най-лошите очаквания не станаха факт, но Китай все още е далеч от завръщането си като двигател на световната икономика. А като отчетем и сравнително негативната пазарна реакция на тези данни, едва ли това предстои да стане факт скоро.

Търговията на дребно в САЩ също не се очаква да покаже промяна в позитивна посока. Прогнозите са за близо 1% намаление през декември спрямо ноември, а това е негативен сигнал за състоянието на американския потребител.

Индустриалното производство също би трябвало да е надолу, но с много по-слаби темпове. Това означава, че потреблението ще движи надолу икономиката и на по-късен етап това ще се отрази върху корпоративните печалби в много сектори.

Сезонът на отчетите за Уолстрийт започва с банковите акции. Те ще спечелят от повишаването на лихвите, защото маржовете на печалба се покачват в такъв случай, но приходите от инвестиционното банкиране са в пъти по-слаби.

Прогнозите за корпоративните печалби за тримесечието са за спад от близо 4% спрямо година назад. Тези очаквания в началото на 2022 г. бяха много по-оптимистични. По принцип реалните резултати са по-добри от прогнозите, но и в този случай биха били най-лошите от средата на 2020 г. досега.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ